Hoppa till huvudinnehåll

Älgfilé black and white med hasselbackspotatis

Älgfilé black and white
Älgfilé black and white Älgfilé black and white Bild: Svenska Yle / Strömsö älg,älgfilé,Strömsö,Hollandaisesås,Michael Björklund

Black and white är en klassisk rätt som vanligen serveras med en bit ljust kött och en mörkare, t.ex. nötkött, kalvkött och griskött och två olika såser en vit och en mörk. Här kommer rätten i en variant med bara älgfilé (går också med nötfilé) och två såser i olika färger.

Ingredienser

Anvisningar: 

Black and white är en klassisk rätt som vanligen serveras med en bit ljust kött och en mörkare, t.ex. nötkött, kalvkött och griskött och två olika såser en vit och en mörk.
Här kommer rätten i en variant med bara älgfilé (går också med nötfilé) och två såser i olika färger. Black and white á la Björklund. Använder man tryffelolja i bearnaisesåsen får man vara försiktig med smaksättningen. Ren en tesked olja ger mycket smak och smaken är mycket kännspak – prova dig fram och se om du gillar den.

Stekt älgfilé
Innan servering, stek älgfilén medium i lite smör, salta och peppra.

Madeirasås
Gör först en Madeirasås. Stek schalottenlöken svettig i lite smör, slå på vin och låt reducera till hälften. Slå sedan på kalvfonden och låt såsen småputtra en halv timme. Salta och peppra

Bearnaisesås
Skala och finhacka löken. Krossa pepparkornen. Lägg lök, pepparkorn, vinäger och dragon i en kastrull. (Det går bra att använda både torkad och inlagd dragon.) Låt koka in tills ca en tredjedel återstår. Ta då kastrullen från värmen. Sila vätskan och låt svalna. Tillsätt äggulor och vispa över vattenbad tills såsen blir krämig (såsen får aldrig koka). Ta bort kastrullen från värmen och vispa ner det skirade smöret. Börja droppvis. Öka sedan till en fin stråle när såsen binder. Smaka sist av såsen med salt, peppar, persilja, finhackad dragon, tryffelolja och ev cayennepeppar.

Hasselbackspotatis
Skala potatisen och skär upp dem på toppen. För att underlätta skärandet kan man lägga potatisen i en träslev eller lägga två trälister på sidan om potatisen så att man får lika långa skåror i potatisen. Lägg potatisen i en oljad ugnsform. Salta, peppra och strö lite riven ost på toppen. Stek hasselbackspotatisen i ugn på 175°C tills de är mjuka och fått en fin färg.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi