Hoppa till huvudinnehåll

Nooras vintips till skaldjur

Skaldjur har i allmänhet mycket specifika aromer därför är det viktigt att inte välja viner som är för kraftiga och döljer skaldjurets egna smaker.

Anvisningar: 

Skaldjur har i allmänhet mycket specifika aromer därför är det viktigt att inte välja viner som är för kraftiga och döljer skaldjurets egna smaker. En del skaldjur har kraftigare och mera igenomträngande aromer som hummer och pilgrimsmusslor medan andra skaldjur har känsligare aromer som havskräftor eller räkor. Gemensamt för alla skaldjur är att det finns en viss naturlig sötma i dem och därför borde vinet också ha fruktighet. Oftast passar vita viner bäst och speciellt vita viner med blommig, fräsch doft och fruktig smak med aromer av krusbär, vinbär, citron, ananas, melon och örter. Druvsorter som ofta passar skaldjur är Albariño, Sauvignon Blanc och Riesling. Chardonnay passar också oftast om den inte alls har ekfatslagrats eller åtminstone lagrats mycket måttligt.

Bodegas AuraAura Verdejoclass="external-img w300" />
Bodegas Aura, Rueda, Spanien

Området Rueda och druvan Verdejo är trendiga i vinvärlden just nu. Spanien har börjat producera mera och mera fräscha och friska vita viner. Det här vinet är fräsch, friskt och syrligt. Det har lite örtiga aromer som dill, basilika och gräslök och också fruktiga aromer av citron och grapefrukt.

Petit Bourgeois Sauvignon
Henri Bourgeois, Loire, Frankrike

Henri Bourgeois är en bra producent som gör viner i Loiredalen i Frankrike. Han gör mest viner av druvan Sauvignon Blanc och gör dem i en viss stil så att vinerna har en riklig, mineralisk, lite vaxig karaktär men så att de samtidigt är fräscha. Vinet passar speciellt bra till lite kraftigare skaldjursrätter.

Dionisos Albariño
Adegas Galegas, Rias Baixas, Spanien

Vinkulturen går ju som bekant ofta hand i hand med matkulturen –så också i Galicien i nordvästra Spanien. Där fångas några av de finaste skaldjuren i världen och följaktligen odlas där också mycket Albariño. En druvsort som passar utmärkt till många skaldjursrätter. Dionisos Albariño har en blommig doft och smaken är torr med aromer av päron, citron, ananas och örter och en fräsch men behaglig syrlighet.

Tilläggsinfo: 

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi