Hoppa till huvudinnehåll

Cole slaw

Vitkål är en mycket användbar råvara som håller sig fräsch i kylskåpet en lång tid. Man kan dessutom skapa väldigt varierande rätter av kål. Här en klasisk amerikansk sallad - cole slaw.

Ingredienser

Anvisningar: 

Vitkål är en mycket användbar råvara som håller sig fräsch i kylskåpet en lång tid. Man kan dessutom skapa väldigt varierande rätter av kål. Här tre stycken från helt ”skilda världar” – en klassisk amerikansk cole slaw, en asiatisk kål(vår)rulle med dip och traditionella finländska kåldolmar – med lite åländskt påbrå. (Se länkarna till höger för de två andra recepten.)

Cole slaw
Skala morötter och riv dem grovt. Ta bort de yttersta bladen och stocken från vitkålen skär den sedan fint. Rimma kålen och morötter i ca. 10 minuter. Hacka under tiden persiljan grovt. Blanda alla ingredienserna till dressingen, dvs majonnäs, crème fraîche, citronsaft, senap och socker. Smaka av med salt och peppar.. Sätt de rimmade morötterna och kålen i en ren kökshandduk och vrid ur vattnet ur grönsakerna. Blanda grönsakerna och persiljan med dressingen. Cole slawn smakas till sist av med salt och peppar. Den håller sig väl i kylskåp i några dagar och blir nästan godare av att få stå och dra sig.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi