Hoppa till huvudinnehåll

Exotisk smördegsrulle med passionsfrukt- och vaniljkräm

Dom är många och dom är konstiga - fruktdiskens alla oupptäckta frukter. Det har vi sällan möjlighet till att plocka dem från träden, men vill man experimentera med fruktdiskens specialiteter smakar dom ofta bra just såhär. Inbakade i lite smördeg med honung för att förhöja den naturliga sötman.

Ingredienser

Anvisningar: 

Dom är många och dom är konstiga. Fruktdiskens alla oupptäckta frukter som är som godast när de plockas direkt ur träden. Det har vi sällan möjlighet till, men vill man experimentera med fruktdiskens specialiteter smakar dom ofta bra just såhär. Inbakade i lite smördeg med honung för att förhöja den naturliga sötman. Receptet passar bra också för vanligare frukter, som t.ex. päron eller banan. Passionsfruktkrämen är en fesligt knastrande sås som passar också till mycket annat. T.ex. som tillbehör till en fräsch fruktsallad.

» Se också Exotisk kycklinggryta med bl.a. mango och ananas.

Så här gör du:
Ta smördegen och kavla ut den tunt. Skala och skär pepino och pitahaya i tunna skivor och bred ut frukten på smördegen. Ringla lite honung över. Rulla ihop degen till en rulle och grädda i ugn på 200° tills den fått en fin färg. Gör under tiden passionsfrukt- och vaniljsåsen.

Dela vaniljstången på längden och lägg i en kastrull med grädde och mjölk. Koka upp och tag sedan kastrullen av värmen för att svalna lite. Vispa äggulor och socker, häll blandningen i kastrullen och rör om. Sjud då försiktigt upp vaniljsåsen tills en bra konsistens uppnåtts – koka inte för då blir det äggröra. Låt såsen kallna. Tag då upp vaniljstången. Dela passionsfrukterna på mitten och gräv ut fruktköttet, blanda i det i vaniljsåsen. Såsen skall vara lite syrlig i kontrast mot rullen, droppa eventuellt i några droppar saft från citron.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi