Hoppa till huvudinnehåll

Lammfilé med salviafyllda majrovor

Huvudrätten till Niklas Ekstedts pingstbuffé är förstås lamm. Rätten får en specifikt nordisk prägel av majrovorna fyllda med bröd och salvia.

Ingredienser

Anvisningar: 

Majrovor
Skala majrovorna och gröp ur dem i mitten med ett kuljärn (kallas även melonjärn, en tesked fungerar också bra). Koka majrovorna i ungefär 15 minuter. Under tiden kan du hacka salvian och bryta/smula brödet i lagom små bitar. Fyll sedan gropen i majrovorna med ljust bröd och salvia och toppa med riven parmesanost. Gratinera på övervärme i ugnen på 250 grader tills osten har smält.

Lammfiléer
Ge lammfiléerna färg i en panna på spisen. Salta och peppra efter smak. Låt lammet gå färdigt mitt i ugnen på 150 grader. När innertemperaturen är ungefär 56 grader är det klart (mediumstekt).

Sås
Koka upp rödvin och lammfond i en kastrull. Vänd ner smör i såsen. Smaksätt eventuellt med peppar.

Tips:
Salta och peppra direkt i pannan för att rosta kryddorna och få fram mer smak. Använd gärna extra kryddor efter smak, t.ex. färsk timjan eller rosmarin när lammet ska in i ugnen.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi