Hoppa till huvudinnehåll

Fondue

Det finns många maträtter med hög social potential – mat som är som gjord för att umgås kring. Frågan är om inte fonduen är en av dom bästa rätterna i "socialmatsgenren". Med goda ostar, bröd, vin och vänner kring en varm gryta är sannolikheten för en lyckad kväll stor.

Ingredienser

Anvisningar: 

Det finns många maträtter med hög social potential – mat som är som gjord för att umgås kring. Frågan är om inte fonduen är en av dom bästa rätterna i "socialmatsgenren". Med goda ostar, bröd, vin och vänner kring en varm gryta är sannolikheten för en lyckad kväll stor.

Men hur kommer det sig att man började doppa torra brödbitar i en gryta med ost? Ja- som många andra klassiska maträtter föddes också denna ur ett verkligt och naturligt behov. I schweiziska bondehem fanns det nämligen förr gott om torra bröd- och ostbitar – problemet var bara att osten och brödet var så hårt att det knappt gick att äta. Alltså kom man på att börja smälta osten och doppa brödbitarna i den – och så kallade man det fondue (efter franskans verb fondre som betyder smälta).

Chokladfonduen igen är ett modernt påfund men ett bra sätt att få användning för grytan om den annars står och samlar damm – att det dessutom är fantastiskt gott behöver kanske inte nämnas.

Ostfondue eller fonduta

OstfondueGnid in fonduegrytan med hackad vitlök. Koka upp vinet i grytan tillsammans med osten och citronsaften. Rör om hela tiden. Smaka av blandningen med lite sprit, och peppar. Låt massan koka vidare tills den är slät och krämig. Om fonduen blir för lös kan man reda av med potatismjöl som man löser upp i lite vatten. Blir den för tjock kan man hälla i mera vin Provdoppa lite bröd och se om man får med sig lagom mycket ost. Spetsa brödbitar på lämpliga spett och doppa. Vill man smaksätta kan man ev. droppa några droppar tryffelolja i ostfonduen. Lufttorkad skinka är utmärkt att servera till ostfonduen.

Chokladfondue

ChokladfondueSkala och skiva frukterna, t.ex. ananas, bananer, äpplen, päron och kiwi. Klyfta kärnfria apelsiner och clementiner. Lägg upp frukten på ett fat. Bryt chokladen i bitar och lägg i en tjockbottnad kastrull. Häll i crème fraiche och låt chokladen smälta på låg värme. Den skall inte koka! Blanda ner cognacen. Häll chokladsmeten i en fonduegryta. Sedan är det bara att börja doppa ert val av frukter!

Vintips!

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi