Hoppa till huvudinnehåll

Mammas Ålandspannkaka med sviskonkräm och vispad grädde

Ålandspannkaka med sviskonkräm och vispgrädde.
Traditionell ålandspannkaka med sviskonkräm Ålandspannkaka med sviskonkräm och vispgrädde. Bild: YLE/Strömsö åland,Pannkaka,plommon,Sviskon,Åland,Kardemumma,Vispgrädde

Gör man tv-mat med en åländsk kock måste man bara förr eller senare bjuda på det här. Michaels version av traditionsrätt nummer 1 på Åland görs på mannagrynsgröt.

Ingredienser

Anvisningar: 

Gör man tv-mat med en åländsk kock måste man bara förr eller senare bjuda på det här. Michaels version av traditionsrätt nummer ett på Åland görs på mannagrynsgröt. Ålandspannkakan skall vara mjuk, luftig, några centimeter hög och serveras helst först när den har svalnat. Kardemumman ger pannkakan en kännspak smak – med det här receptet får du en pannkaka som smakar som mammas – nästan.

Så här gör du:

Ålandspannkaka:
Värm mannagrynsgröten och späd ut med mjölken. Blanda socker, salt, kardemumma och rör i. Tillsätt ägg och häll smeten i en smörad och bröad form. Ringla lite smält smör över. Grädda sedan i 175 grader i ca 45 minuter. Servera sviskonkräm och vispad grädde till.

Sviskonkräm:
Skölj plommonen och blötlägg dem någon timme i en halv liter vatten. Tillsätt kanel och koka tills plommonen är mjuka. Smaksätt med socker och avlägsna kastrullen från värmen. Blanda maizenamjölet med lite vatten och häll i under kraftig omrörning. Ge krämen ett hastigt uppkok och häll den i en serveringsskål. Strö över lite socker.

Så här gör mamma sin Ålandspannkaka:
Det är det gamla traditionella sättet. Svärmor, däremot, gör med saffran i. Det kommer från Gotland, där man har saffran i Gotlandspannkakan. En del sätter också kanel i sin. Det finns också de som gör den lyxiga varianten, den på risgrynsgröt. Traditionellt skall den serveras med sviskonkräm och vispad grädde, men många föredrar att byta ut krämen mot jordgubbssylt.

Det sägs att Ålandspannkakan kom till när man fick besök och man inte hade så mycket i skafferiet. Då tog man gröten från morgonen, kryddade till den, och bakade av den. Till gröten serverade man snaps. Detta skulle gästerna få så snabbt som möjligt, gärna redan på bryggan om man bodde i skärgården.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi