Hoppa till huvudinnehåll

Osso Buco

Osso Buco är en klassisk italiensk rätt som traditionellt tillreds på kalv- eller nötlägg. Viktigt är att Osso Bucon får koka tillräckligt länge – då får man en underbart mustig rätt som serveras med den likaledes traditionella gremolatan.

Ingredienser

Anvisningar: 

Osso Buco är en klassisk italiensk rätt som traditionellt tillreds på kalv- eller nötlägg. Det är en konstig köttbit som man ofta vandrar förbi i butiken – benet och benmärgen sitter nämligen kvar. Viktigt är att Osso Bucon får koka tillräckligt länge – då får man en underbart mustig rätt som serveras med den likaledes traditionella gremolatan.

Putsa köttskivorna. Vänd dem i mjöl, salta och peppra. Låt ytan torka. Stek köttet i lite smör i omgångar på medelvärme tills den får en fin stekyta. Lägg över köttet i en gryta. Skala lök, 2 vitlöksklyftor, morötter och blekselleri och finhacka dem. Stek grönsakerna under omrörning. Lägg dem tillsammans med köttet.

Tillsätt timjan, lagerblad och citronskal, späd med vin och buljong. Skålla och kärna ur tomaterna, skär dem i små bitar och blanda ner dem samt tomatpurén i grytan. Rör om väl. Brässera köttet i en och en halv timme under lock på svag värme. Innan servering, sila skyn. Finhacka 2 klyftor vitlök till gremolatan och blanda med rivet citronskal och persilja. Lägg upp köttet på serveringsfat och strö över gremolata. Häll på skyn. Servera ossobucon med potatismos eller italiensk risotto.

Rispasta
Som tillbehör till osso bucon kan man använda rispasta. Rispasta är vanlig pasta som ser ut som ris och den kan köpas i välsorterade mataffärer. Rispastan kokas och blandas med grädde. Vill man ha en lättare version kan man också servera rispastan med veloutesås. Kockar man för 4 personer halverar man då mängderna som finns i Michaels velouterecept.

Koka rispastan al dente. Häll bort vattnet. Blanda i grädde och värm upp blandningen. Salta och peppra

Vintips!

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi