Hoppa till huvudinnehåll

Rabarberpaj med mascarponekräm

Niklas festmiddag nationaldagen till ära kronas av denna läckra rabarberpaj.

Ingredienser

Anvisningar: 

Lägg mjölet på bakbänken eller i en djup skål. Tillsätt bakpulver och socker. Rör ihop. Gör en liten grop i mitten och tillsätt smöret. Rör ihop degen med fingrarna till en smuldeg. Tillsätt sedan äggulor och mjölk. Arbeta ihop till en deg med händerna (tillsätt eventuellt lite mjöl). Ställ in degen i kylskåpet i ungefär 30 minuter.

Skala och skiva rabarbern i centimetertjocka skivor. Lägg i en bunke. Strö maizena (eller potatismjöl) och socker över rabarbern. Mixa ihop och låt stå i kylskåpet i en till två timmar. Häll av eventuell vätska.

Kavla ut pajdegen (tillsätt eventuellt lite mjöl) och tryck ut den i en smörad pajform/springform. Spara en liten bit deg att toppa med. Grädda pajskalet på 200°C i ungefär tio minuter. För att inte pajdegen ska resa sig kan du lägga torra hårda ärtor (t.ex. kikärtor) på ett bakplåtspapper ovanpå pajdegen så att den pressas ner.

Lägg rabarbern i pajskalet. Tillsätt lite mjöl i den sparade degen och smula till den. Strö smuldegen över rabarbern och grädda pajen i ugnen på 200°C i 30 minuter.

Mascarponekräm:
Blanda mascarponeost, citronjuice och socker med en sked. Servera till ljummen rabarberpaj.

Vill du ha en något sötare paj tillsätt lite extra socker.

Tips:
Tillsätt hackad eller tunt skivad mandel till smuldegstoppingen.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi