Hoppa till huvudinnehåll

Choucroute (surkål) med korv

Tysk surkål
Surkål Tysk surkål Bild: Svenska Yle/Public domain choucrute

Korv och surkål låter som en traditionell tysk rätt men den här varianten är faktiskt fransk. Choucroute är den franska motsvarigheten till surkål och en skvätt Alsacevin övertygar väl de sista tvivlarna om rättens franskhet.

Ingredienser

Anvisningar: 

Strimla vitkål och salta lätt. Lägg i en skål och låt dra, krama ur vätskan. Koka upp en lag av vitvinsvinäger, vin, timjan, nejlikor, lagerblad och vitpeppar i en kastrull. Dela sidfläsket i fyra bitar och lägg det tillsammans med vitkålen i lagen.

Låt koka i 30 minuter under lock. Slå av eventuell vätska. Servera med valfria korvar tillsammans med kokt potatis och senap. Garnera med timjan.

Kuriosa:
Choucroute är den franska motsvarigheten till surkål (jmf. tyskans "sauerkraut")

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi