Hoppa till huvudinnehåll

Michael Björklunds blinier

Blini med smetana, rom och rödlök
Blini med rom, smetana och lök Blini med smetana, rom och rödlök Bild: YLE/Strömsö rysk mat

En frasig, väljäst blini är god festmat som uppskattas av de flesta. Michael blandar lite vetemjöl i sin blinismet för luftighet, men man kan också laga en glutenfri version med enbart bovetemjöl.

Ingredienser

Anvisningar: 

En frasig, väljäst blini är god festmat som uppskattas av de flesta. Michael blandar lite vetemjöl i sin blinismet för luftighet, men man kan också laga en glutenfri version med enbart bovetemjöl. Smeten kan stå i kylskåp i flera dygn innan man steker den. Äggvitan rörs i alla fall alltid i strax innan stekning. Det är nämligen den som ger plätten extra luftighet.

I det här receptet lagar Michael och Matias Jungar dessutom ett enklare och billigare tillbehör med ansjovis, potatis och dill.

Blini:
Rör ner jästen i mjölken. Tillsätt mjöl, gräddfil, äggula och salt. Vispa smeten slät och låt den jäsa minst en halv timme. Vispa under tiden äggvitan hård. Blanda försiktigt ner den i smeten. Grädda smeten i lite smör i en plättlagg.

Michaels tre tips för en frasig blini:
1. använd mycket smör
2. stek på låg värme
3. skaffa dig en blinipanna med högre kanter då får plätten höjd

Blinierna kan stekas på förhand. I väntan på gästerna sätts då blinierna på en ugnsplåt. Strax innan servering häller man lite skirat smör på blinierna och värmer dem i ugnen.
Ett billigt och fullgott alternativ till de traditionella tillbehören hittar du nedan – anjovisröran uppskattas även den av dom flesta vågar vi lova.

Fattigmansblini:
Blanda hackad ansjovis, rödlök, potatis och dill. Finhacka dill och blanda med. Servera smetana på sidan om.

Traditionella tillbehör till blinier:
Löjrom, hackad rödlök och smetana

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi