Hoppa till huvudinnehåll

Pasha och kulitj

TRaditionell pasha med mönster
Traditionell pasha med mönster TRaditionell pasha med mönster Bild: YLE/Strömsö elisabeth morney

Elisabeth tog repintåget till St Petersburg för att se hur familjen Mård firar påsk i Ryssland. Med sig fick hon fina upplevelser och goda recept.

Ingredienser

  • 100 gram (g) smör- (pasha)
  • 1 kilogram (kg) kvarg- (pasha)
  • 3 st äggula- (pasha)
  • 1.75 deciliter (dl) socker- (pasha)
  • 1 deciliter (dl) russin- (pasha)
  • 2.5 deciliter (dl) smetana- eller vispgrädde (pasha)
  • 1 kilogram (kg) mjöl- (kulitj)
  • 3 deciliter (dl) vatten (ljummet)- eller mjölk (kulitj)
  • 50 gram (g) jäst- (kulitj)
  • 2 st äggula- (kulitj)
  • 125 gram (g) smör- (kulitj)
  • 100 gram (g) russin- (kulitj)
Anvisningar: 

I Ryssland infaller påsken en eller två veckor senare än i Finland för där följer man den ortodoxa kalendern. Höjdpunkten under påsken infaller under påsknatten då det hålls midnattsmässa. Folk har med sig mat i korgar till kyrkan för att få den välsignad. Pasha, kulitj och ägg är de vanligaste rätterna i en rysk korg. Då midnattsmässan är slut är också fastan slut och festen kan börja.

I Ryssland är pasha ordet för både själva påskhögtiden och maträtten som äts under påsken. Pasha har egentligen sitt ursprung i judarnas uttåg ur Egypten. Det är en tradition som har förvandlats till påsk under kristendomen och kommit till Ryssland med den ortodoxa tron.

Sedan Natalia Merculova och hennes finlandssvenska man, Anders Mård, fick sina fyra barn är det bara Natalia som går på midnattsmässa. Påskmaten är uppskjuten till frukosten följande morgon.

Pasha:

Smält smöret på låg värme. Tillsätt kvargen och rör ihop. Vispa äggulorna lätt med sockret och rör ner i kastrullen som står på spisen på låg värme. Det får inte koka. Lägg till frukter, suckater, vanilj och finhackade nötter efter behag. (Övriga vanliga kryddor är rivet citronskal, korinter eller pomeransskal.) Till sist smetana (den ska vispas). Häll smeten i ett durkslag som har klätts med en gasbinda så att vätska kan droppa bort. Låt stå i kylskåp ett dygn.
Använd pashaform om du har. Fyll pashaformen av trä med smeten ett par timmar före servering för ett vackert mönster.

Kulitj: (2 st)

Arbeta grundligt ihop degen. Krydda med suckater, kardemumma och kanel. Lägg duk över och låt degen stå över natten.
Knåda degen länge. Dela upp den i två delar.
Lägg degen i två smorda formar á 10 cm höga. Låt degen stiga.
Vispa ihop 1 ägg och 2 matskedar mjölk. Smörj degen.
Placera formarna försiktigt i ugnen. Grädda omkring 40 minuter i 200 graders värme.

Vispa ihop 1 äggvita med lite florsocker och pensla glasyren på toppen av kakorna.

Påskäggleken:

Det som barnen väntar på mest är ändå äggleken. Med stor iver krossar de varandras ägg och vinnaren samlar på sig allas ägg till motståndarnas stora besvikelse.

Regler: Två deltagare knackar var sitt ägg mot den andras ägg. Den som har helt ägg vinner, får ta motståndarens ägg och tävla mot nästa. Den som vinner andra omgången får ta över alla ägg som dittills finns i potten. Så går leken vidare. Den som vinner omgången får ta över alla ägg.

Tips: Ju bättre du skyddar ägget i handen desto större chans har du att vinna.

Äggleken
Tilläggsinfo: 

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi