Hoppa till huvudinnehåll

Kräftrisotto med halstrad gös och kräftskum

Kräftrisotto med halstrad gös och kräftskum.
Kräftrisotto med halstrad gös och kräftskum. Kräftrisotto med halstrad gös och kräftskum. Bild: Svenska Yle / Strömsö gös,kräftor,risotto,ris,halstra,Michael Björklund,Strömsö

Kräftrisotton är en festligare risrätt som går att servera skilt för sig eller som här tillsammans med stekt gös.

Ingredienser

Anvisningar: 

Ris är ett tillbehör som passar bra både till vardag och fest. Med några extra tillbehör piffar man snabbt upp gårdagens ris till en välsmakande pilaff. Kräftrisotton igen är en festligare risrätt som går att servera skilt för sig eller som här tillsammans med stekt gös. Börja då med kräftskummet och tillred själva risotton medan kräftbuljongen kokar.

Kräftrisotto

Fräs rödlöken i pannan och tillsätt riset. Stek riset utan att det tar färg – det skall bli lite genomskinligt. Slå på det vita vinet och låt det koka bort. Späd sedan på med lite hönsbuljong i taget och låt det koka bort tills riset är färdigt – det tar ca. 15 minuter. Riset skall vara genomkokt men ändå ha tuggmotstånd och kärna. Riv parmesanen grovt. Smaka av risotton med salt och peppar och rör till sist ner parmesan och kräftsjärtarna (som du tagit tillvara när du gjorde kräftskummet)

Halstrad gös

Stek gösen gyllenbrun i lite smör. Glöm inte att salta och peppra. Servera gösfilén på kräftrisotto. Toppa med lite kräftskum och garnera med en dillvippa.

Kräftskum

Krossa eller dela kräftskalen i mindre bitar. Ta tillvara kräftsjärtarna till risotton . Skala och hacka schalottenlök och chili. Fräs kräftskal, lök och chili i smöret utan att löken tar färg. Slå på vatten så att det täcker skalen. Koka i ca 15 minuter (späd eventuellt med mer vatten) och sila. Låt sedan vätskan koka ned till en kraftig buljong. Tillsätt vin och gräddmjölk och koka ned såsen ytterligare. Smaka av såsen med salt och peppar. Vid servering, mixa såsen med en stavmixer så att skum bildas.

Vintips!

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi