
Den här klassiska italienska efterrätten får munnen att vattnas oberoende tillfälle!
Ingredienser
- 0.5 deciliter (dl) kallt kaffe
- 1 deciliter (dl) kaffelikör
- 2 st ägg
- 3 matsked (msk) socker
- 2 deciliter (dl) vispgrädde
- 250 gram (g) mascarpone
- 1 st citron- saften
- 12 st savoiardikex
- kakao
Blanda kaffe och likör i en skål. Skilj äggulorna från vitorna. Ta fram en ny skål och vispa socker och äggulor fluffigt, tillsätt mascarponeost. Vispa grädden och blanda ner den i äggule- och mascarponeblandningen. Vispa äggvitorna till mjukt skum. Vänd hastigt ner dem i mascarponeblandningen. Tillsätt lite pressad citron.
Doppa den mörkare sidan av kexen i kaffe- och likörblandningen så att kexen suger upp vätskan. Lägg därefter kexen i en gratängform och varva med smeten. Garnera med kakao och låt stå svalt i ungefär två timmar innan servering.
*Savoiardikex är långa, smala kex från Italien. De kallas också för ladyfingers. Kexen är hårda i torrt tillstånd, men får sockerkakskonsistens när de doppas i kaffeblandningen.