Hoppa till huvudinnehåll

Tillbehör av bönor och linser

Näringsexperter har redan länge talat om att vi borde äta mera baljväxter – med all rätt. Det är inte bara billiga utan också nyttiga råvaror.

Ingredienser

  • 5 deciliter (dl) röda linser- Medelhavssallad med röda linser
  • 2 matsked (msk) olivolja- Medelhavssallad med röda linser
  • 1 matsked (msk) vitvinsvinäger- Medelhavssallad med röda linser
  • 1 matsked (msk) dijonsenap- Medelhavssallad med röda linser
  • 1 st schalottenlök- Medelhavssallad med röda linser
  • 2 deciliter (dl) tomatfilé- Medelhavssallad med röda linser
  • 0.5 st gurka- Medelhavssallad med röda linser
  • 1 matsked (msk) persilja- Medelhavssallad med röda linser
  • 100 gram (g) getost- Medelhavssallad med röda linser
  • 6 deciliter (dl) vita bönor- Stora vita bönor i kall fetaost- och olivsås
  • grönsaksbuljong- Stora vita bönor i kall fetaost- och olivsås
  • 2 deciliter (dl) crème fraîche- Stora vita bönor i kall fetaost- och olivsås
  • 0.5 deciliter (dl) fetaost- Stora vita bönor i kall fetaost- och olivsås
  • 0.5 deciliter (dl) oliver
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 st röd paprika
  • 1 bunt basilika
Anvisningar: 

Näringsexperter har redan länge talat om att vi borde äta mera baljväxter – med all rätt. Det är inte bara billiga utan också nyttiga råvaror som innehåller mycket kostfiber, mineraler och B-vitaminer. Vill man äta vegetariskt kan man äta dessa röror skilt för sig – men de passar också utmärkt som tillbehör till t.ex. grillat kött, fisk eller fågel.

Medelhavssallad med röda linser

Om du tycker att linser ibland kan bli lite torra och tråkiga är det här ett tillbehör som överraskar. Såsen med vinäger och senap ger syrlighet, getosten bidrar med krämighet.

Skölj linserna i kallt vatten, låt dem rinna av. Koka dem lätt och låt dem svalna. Blanda olivolja, vinäger, senap och lök i en kastrull och värm linserna lätt i dressingen. Blanda väl. Blanda försiktigt ner tomat, paprika, gurka, persilja och nersmulad getost. Smaka av salladen med salt och peppar.

Stora vita bönor i kall fetaost- och olivsås

Ett matigt tillbehör med smaker som kompletterar varandra väl.

Skölj bönorna och koka dem lätt i grönsaksbuljong. Låt dem svalna. Rör samman creme fraiche, hackade oliver och pressad vitlök och tills sist fetaosten så den inte blir för geggig. Skär paprikan i tunna skivor. Blanda försiktigt bönor, creme fraicheblandningen och paprikan. Plocka ner basilikan och smaka sist av blandningen med salt och peppar.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi