Hoppa till huvudinnehåll

Crêpes

Crêpes lämpar sig för både fest och vardag. Klassikern Crêpes Suzette tillreds precis som i receptet, allt kan förberedas ända fram till flamberingen, som man bjuder på då gästerna är samlade vid bordet.

Ingredienser

 • 2 deciliter (dl) mjöl- Crêpes grundrecept
 • 1 matsked (msk) socker- Crêpes grundrecept
 • 1 nypa salt- Crêpes grundrecept
 • 3 st ägg- Crêpes grundrecept
 • 3 deciliter (dl) mjölk- Crêpes grundrecept
 • 2 matsked (msk) smör- Crêpes grundrecept
 • 0.5 paket bacon- Gratinerade champinjon- och baconcrêpes
 • 150 gram (g) champinjon- Gratinerade champinjon- och baconcrêpes
 • 1 st gul lök- Gratinerade champinjon- och baconcrêpes
 • 1 matsked (msk) mjöl- Gratinerade champinjon- och baconcrêpes
 • 2 deciliter (dl) grädde- Gratinerade champinjon- och baconcrêpes
 • 100 gram (g) ost- Gratinerade champinjon- och baconcrêpes
 • 100 gram (g) smör- Crêpes Suzette
 • 50 gram (g) florsocker- Crêpes Suzette
 • 1 matsked (msk) citronskal- Crêpes Suzette
 • 1 st apelsin- Crêpes Suzette
 • 6 matsked (msk) cointreau- Crêpes Suzette
 • 4 matsked (msk) konjak- Crêpes Suzette
 • 0.5 liter (l) gammaldags vaniljglass- Crêpes Suzette
Anvisningar: 

Crêpes lämpar sig för både fest och vardag. Andra fyllningar som Michael gärna använder i salta crêpes är t.ex. en blandning av tomat örter och parmesan, en god räkröra med lite chili och creme fraiche eller stuvade grönsaker t.ex. blomkål och morot. Klassikern Crêpes Suzette tillreds precis som i receptet, allt kan förberedas ända fram till flamberingen, som man bjuder på då gästerna är samlade vid bordet.

Crêpes grundrecept:
Vispa ihop mjöl, socker, salt, ägg och mjölk. Tillsätt smör. Passera gärna smeten om den har klumpar. Låt smeten vila några timmar innan gräddning. Stek på hög värme i lite smör till tunna crêpes. Crepes skall vara så tunna som möjligt och behöver då bara stekas på ena sidan. Har man en mindre stekpanna eller en crepespanna är det lättare att få plätten tunn och jämn.

Gratinerade champinjon- och baconcrêpes:
Gratinerade champinjon- och baconcrêpesSkär baconen i smala strimlor och knaperstek dem. Lägg den åt sidan. Skär champinjonerna i klyftor och stek dem tillsammans med löken i smöret utan att de tar färg. Pudra över mjölet, häll på grädden och koka ihop till en stuvning. Smaka av champinjonstuvningen med salt och peppar. Fyll plättarna med stuvningen och knaperstekt bacon. Vik ihop dem. Lägg dem i en oljad ugnsform och strö över riven ost. Gratinera crêpsen på 200° tills osten har smält och fått lite färg.

Crêpes Suzette:
Crêpes SuzetteAnvänd grundreceptet och stek lämpligt antal crêpes. Hetta upp smör, florsocker, citron, skal och saft från apelsin samt cointreaun i en panna och låt koka ihop. Doppa sedan åtta crêpes i såsen en för en, vik ihop dem och lägg dem i en panna tillsammans med all sås. Strö över lite socker och häll på cognac. Flambera såsen. Ös crêpsen med såsen och servera genast med gammaldags vaniljglass.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi