Hoppa till huvudinnehåll

Brödpudding med whiskeysås

Niklas mat
Niklas mat Bild: SVT / Andreas Hillergren 4087 3001 000

Som efterrätt i Niklas cajunbuffé bjuds det på en äktamerikansk brödpudding med whiskeysås. Om man vill kan man nog ersätta whiskeyn med t.ex. citron- eller limesaft.

Ingredienser

Anvisningar: 

Vispa ägg tills du får ett skum. Tillsätt socker, smält smör, mjölk, vaniljsocker, muskot och kanel. Fortsätt vispa tills allt är väl blandat.

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg brödbitarna i en smörad form. Blanda ner russin och pekannötter. Tillsätt äggblandningen och rör om tills brödet är genomblött. Låt det vila i ungefär 45 minuter. Rör om blandningen emellanåt.

Ställ in formen i nedre delen av ugnen, sänk genast värmen till 150 grader och baka i 45 minuter. Öka värmen till 200 grader och grädda ytterligare 20 minuter (tills puddingen är välbrynt och fluffig).

Whiskeysås:
Smält smör och socker i en kastrull tills blandningen blir tjock och sockret är upplöst. Ta kastrullen av spisen. Vispa upp ägget och vispa ner det i smör/socker-blandningen. Låt svalna en aning och tillsätt whiskeyn. Servera såsen varm eller kall över puddingen.

Tips:
Det går att byta ut whiskeyn mot citron- eller limesaft.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi