Hoppa till huvudinnehåll

Salladsbuffé

Två enkla sommarsallader och ett underbart gott bröd ingår i Strömsös salladsbuffé. Antagligen finns det lika många varianter av just potatis- och räksallader som det finns kockar, men Michael tycker att man i alla fall kan experimentera för att förnya salladsbordet.

Ingredienser

Anvisningar: 

Två enkla sommarsallader och ett underbart gott bröd ingår i Strömsös salladsbuffé. Antagligen finns det lika många varianter av just potatis- och räksallader som det finns kockar. Grönsakerna och mängderna i dessa sallader går att variera, men Michael tycker att man i alla fall kan experimentera med följande grejer för att förnya salladsbordet.

1. Värm salladen innan du serverar den. Tex. kinakål och romano går bra att värma i en stekpanna innan de serveras.

2. Exotiska frukter och salladssåser ger salladen en extra kick.

3. Komponera salladen så att den också innehåller krispighet. De isvattenskylda bönorna t.ex. är krispiga i potatisalladen och nötterna ger räksalladen lite tuggmotstånd

Focaccia med rosmarin

Focaccia med rosmarinBlanda jästen med lite av vattnet så att den löser sig. Blanda därefter ner resterande vatten, mjöl och salt. Arbeta degen på hög hastighet i degblandare ca 10–15 min. Täck bunken med en bakduk och låt jäsa i ca 1 tim. Smörj en långpanna med olivolja. Kavla ut degen, ca 2 cm tjock, på mjölat underlag och lägg i långpannan. Strö rosmarin och basilika över, ringla över lite olivolja och tryck ner oliverna i degen. Strö över flingsalt och dekorera med oliver. Låt degen jäsa ytterligare ca 20 min. Grädda sedan focaccian mitt i ugnen på 200°C tills brödet fått fin färg, ca 15–20 min.

Ljummen Potatissallad

Ljummen PotatissalladFörkoka morotstärningar och bönor al dente. Kyl bönorna i en skål med vatten och lite isbitar , då behåller de sin krisp och färg. Blanda potatisskivor, bönor, morotstärningar , sockerärter , rödlöksbåtar och ev. sparrisknoppar. Skålla tomaterna, skala dem, dela dem i fyra bitar. Innan servering, värm potatissalladen, tillsätt kinakål och rippla över lite vinägrett alldeles i slutet. Smaka av salladen med salt och peppar.

Bönsallad med limemarinerade räkor

Bönsallad med limemarinerade räkorSkala räkorna. Pressa limefrukten och marinera räkorna i juicen i minst 15 minuter. Koka snabbt upp de gröna bönorna, slå av vattnet och låt dem svalna i isvatten. Skala och kärna ur mangon. Skär fruktköttet i tärningar. Skala och riv morötterna grovt. Skölj och strimla salladen. Blanda alla ingredienserna i en skål.
Fördela räkorna över salladen. Blanda den thailändska chilisåsen med fishsauce. Slå såsen över salladen som dressing. Strö över jordnötter och finhackad rödlök.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi