Hoppa till huvudinnehåll

Kyckling med karamelliserad rödvinssås

Det här kycklingreceptet är inte det enklaste med sina två såser men garanterat mödan värd.

Ingredienser

Anvisningar: 

Kyckling:
Rensa och bind upp fågeln. Spara kråset. Tillred en court bouillon-buljong av svampfötter, 300 gram lök, vitlöksklyftor, ett kilogram kalvben, ingefära, persiljestjälkar, kycklingkrås och en kvist dragon. Låt allt koka i en timme.

Kall sås:
Skala några tomater, kärna ur dem och skär dem i 1 cm stora tärningar. Låt 100 gram smör smälta, lägg i bladen från två dragonkvistar, sex hela vitlöksklyftor och sex strimlade schalottenlökar. Fräs allt lätt och blanda i de hackade tomaterna.

Karamelliserad rödvinssås:
Låt rödvinet nästan koka ihop med fyra grovt krossade svartpepparfrön. Toppa såsen med 30 gram smör.

Smörstekt svamp:
Skär svamphattarna i tunna skivor. Stek dem strax före serveringen med två teskedar kycklingfett och 30 gram smör.

Kyckling:
Stek kycklingen, ta upp kalvbenen ur buljongen och täck ugnsplåtens botten med kryddgrönsaker och ben. Placera kycklingen på plåten, stryk på 50 gram smör och låt den steka 20 min/kg.

Färserad lök:
Gröp ur vårlökarna men behåll skalet. Stek 100 gram schalottenlök hackad i tunna skivor med kycklinglever och -hjärta. Fyll löken med färsen, lägg på topparna och låt dem steka 20 minuter i ugnen.

Uppläggning:
Bred ut den kalla såsen på formens botten. Placera den stekta kycklingen utanpå med löken runt omkring och svampen vid sidan om. Lägg in allt i ugnen igen i fem minuter. Ringla karamelliserad rödvinssås över kycklingen. Strö över lite havssalt.

Bon appétit!

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi