Hoppa till huvudinnehåll

Sommarfrukost á la Michael

Sommarfrukost på bricka
Michaels sommarfrukost på bricka. Sommarfrukost på bricka Bild: YLE/Strömsö rabarber

Sommar betyder sköna sovmorgnar och förhoppningsvis lång sommarfrukost i skinande sol. Här några alternativ till vad som kan serveras då. God morgon!

Ingredienser

  • 6 deciliter (dl) grekisk yoghurt- Äkta grekisk yoghurt
  • 2 st grapefrukt- Äkta grekisk yoghurt
  • 1 deciliter (dl) honung- Äkta grekisk yoghurt
  • 1 deciliter (dl) valnötter- Äkta grekisk yoghurt
  • 1 st ägg- Nyttig frukostmuffins
  • 1.5 deciliter (dl) grahamsmjöl- Nyttig frukostmuffins
  • 0.5 tesked (tsk) bakpulver- Nyttig frukostmuffins
  • 2 deciliter (dl) kvarg- Nyttig frukostmuffins
  • 0.5 deciliter (dl) parmesan- Nyttig frukostmuffins
  • 2 matsked (msk) basilika- Nyttig frukostmuffins
  • 1 matsked (msk) smör- Nyttig frukostmuffins
  • 8 deciliter (dl) vaniljyoghurt- Rabarbersmoothie
  • 5 deciliter (dl) rabarber- Rabarbersmoothie
  • 1 deciliter (dl) vatten- Rabarbersmoothie
  • 1 deciliter (dl) socker- Rabarbersmoothie
Anvisningar: 

Sommar betyder sköna sovmorgnar och förhoppningsvis lång sommarfrukost i skinande sol. Här några alternativ till vad som kan serveras då. En yoghurträtt som har en fin kombination av syrligt och sött. Lätta frukostmuffins som kan smaksättas på valfritt sätt och som dryck en underbart god rabarbersmoothie. God morgon!

Äkta grekisk yoghurt med grapefrukt, honung och valnötter

Skala grapefrukten och skär ut filéerna. Häll upp yoghurt på tallrikarna, lägg grapefruktfiléer i, strö på hackade nötter och ringla över lite honung.

Nyttig frukostmuffins med parmesan och basilika

Rör samman alla ingredienserna, fördela smeten i stora muffinsformar. Grädda muffinsen i 250° i ugnen tills de är genomgräddade, ca i 20 minuter. Man kan också byta ut fyllningen och istället för parmesanost och basilika sätta i t.ex. 1 dl rivet äppel eller lite bär.

Rabarbersmoothie

Skala rabarbern och dela den i mindre bitar. Tillsätt socker och vatten. Låt blandningen koka upp. Mixa rabarberkompotten med vaniljyoghurt. Toppa ev. med lite rabarberkompott och kanel.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi