Hoppa till huvudinnehåll

Alexandras ogräsmat - nässelgnocchi och sallad

Alexandra plockar ogräs till sallad.
Alexandra och Matias plockar ogräs. Alexandra plockar ogräs till sallad. Bild: YLE/Strömsö vilda örter

Ogräsmat...låter kanske inte så lockande men det är det. Efter att ha smakat på örtterapeuten Alexandra de Paolis rätter är gänget på Strömsö nämligen sällsynt samstämmigt. Mera ogräs i maten! Här har du recepten...helt gratis precis som maten.

Ingredienser

Anvisningar: 

Nässelgnocchi

Koka potatisen mjuk och mosa den. Skölj nässlorna noga och koka dem 5 min i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och hacka nässlorna fint. Mosa ihop potatis och nässlor, tillsätt ägg, muskot, salt och peppar. Knåda i lite mjöl i taget tills degen slutar klibba. Den ska vara mjuk och smidig. Dela degen i fyra delar och rulla varje del till en 2 cm tjock rulle. Skär skivor och rulla varje skiva till en liten boll. Tryck till bollarna med tummen så att det bildas en liten grop. Koka i saltat vatten tills gnocchin flyter upp, då är den klar. Servera med varm tomatsås eller kall yoghurtsås med ogräs.

Bild: YLE/Strömsö nässla

Yoghurtsås med ogräs

Hacka späda blad av rölleka, våtarv, ängssyra eller harsyra fint. Rör ned i tjock turkisk yoghurt. Tillsätt flingsalt och svartpeppar. Låt såsen stå svalt en stund innan servering.

Ogrässallad

Blanda en smaklig sallad av det ogräs som finns till hands. Ta späda blad och nyutslagna blommor, de smakar bäst. Bland ihop. Se ingredienserna till höger för förslag på vad som kan ingå i en ogrässallad.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi