Hoppa till huvudinnehåll

Bastumat

Getostbakat lax
Getostbakad lax Getostbakat lax Bild: Svenska Yle/Strömsö bastumat

Två flugor i en smäll – ett avkopplande bastubad och en välsmakande måltid, det får du här. Välj mellan lax med sötma eller en pepprig kassler.

Ingredienser

Anvisningar: 

Två flugor i en smäll – ett avkopplande bastubad och en välsmakande måltid, det får du här. Välj mellan lax med sötma eller en pepprig kassler och servera med en enkel grönsallad, kanske av ogräs.


Getostbakad lax i paket

Getostbakad lax i paket
Riv folien i fyra kvadrater, ca 20 x 20 cm. Smöra dem med lite smör. Salta och peppra på laxfilébitarna och lägg en på var foliebit. Skär getosten i tunna skivor och lägg på laxen. Toppa med lite flytande honung och smörgåskrasse. Vik ihop folien till små paket och baka dem på ett galler ovanför glöden i bastuugnen eller direkt på stenarna i ca. 10-15 minuter. Kolla dock att paketen är ordentligt fast, att inte vätskan från laxen rinner ut. Servera en god sallad till!Pepparostbakad kassler i paket

Pepparost- bakad kassler i paket
Riv folien i fyra kvadrater, ca 20 x 20 cm. Smöra dem med lite smör. Skär köttet i 8 skivor. Banka ut köttbitarna och salta dem på båda sidorna, lägg 4 av köttbitarna på alumiumfolien. Skär pepparosten och tomaten i skivor. Lägg önskad mängd ost och tomat på köttbitarna och avsluta med resten av köttskivorna. Paketera i välslutna aluminiumfoliepaket. Paketen får gärna vara tunna som möjligt. Baka dem i på ett galler ovanför glöden i bastuugnen eller direkt på stenarna i ca. 20-25 minuter.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi