Hoppa till huvudinnehåll

Crémet nantais med päron pocherade i svartvinbärsvin

Inte världens enklaste efterrätt men redan att läsa receptet får det att vattnas i munnen..!

Ingredienser

Anvisningar: 

Skala päronen. Kärna ur dem underifrån med hjälp av en vass kniv. Blanchera citron- och apelsinskalen två minuter i kokande vatten. Häll upp vinet i en rätt hög kastrull. Tillsätt kryddor, socker, svartvinbärslikör och vaniljstången som delats i två delar

Värm upp vinet och låt det koka i tre minuter. Flambera alkoholen innan päronen och svartvinbären läggs i. Täck sedan kastrullen med folie och låt sjuda i sju minuter. Dra bort kastrullen från spisen.

Red av såsen genom att tillsätta en blandning av majsstärkelse och vatten. Låt päronen svalna i vinsåsen fram till serveringen. (Det här kan göras kvällen innan)

Skär ut fyra tunna skivor pepparkaka med hjälp av en sågtandad kniv. Dela varje kakskiva snett på tvären. Dränk in dem i smält smör med hjälp av en pensel. Lägg dem på en teflonform och rosta dem en minut i ugnen. Lägg upp färskosten (som fått rinna av några minuter) mitt på varje tallrik. Placera de pocherade päronhalvorna skurna i skivor runt omkring.

Lägg två rostade halva kakskivor på varje färskost. Nappera päronen med vinsås och svartvinbären. Garnera färskosten med myntablad.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi