Hoppa till huvudinnehåll

Gåsgryta med kastanjer

I receptet användes en Touraine-gås. De kan väga 3,5–5 kg. Idén att använda kakao kommer från den mexikanska kokkonsten. Kocken Patrick Lancien brukar låta sina gäster gissa vilken ingrediens som ger såsen dess fantastiska smak.

Ingredienser

Anvisningar: 

I receptet användes en Touraine-gås. De kan väga 3,5–5 kg. Idén att använda kakao kommer från den mexikanska kokkonsten. Kocken Patrick Lancien brukar låta sina gäster gissa vilken ingrediens som ger såsen dess fantastiska smak.

Stycka gåsen i mindre bitar, salta och peppra dem. Ställ en gryta på spisen på medelvärme och lägg i två matskedar gåsfett. Låt fettet bli varmt och bryn gåsbitarna i det. Låt dem sedan rinna av på ett stort fat. Under tiden som gåsbitarna bryns, skala och hacka vitlöken. Blanda sedan samman mjölet och den mörka kakaon i en skål. Häll bort fettet ur grytan när gåsbitarna blivit gyllenbruna och fått rinna av. Lägg sedan i gåsbitarna på nytt och tillsätt tomatpuré samt mjöl- och kakaoblandningen. Blanda allt väl och ställ in grytan i ugnen (180 grader) i fem minuter utan lock.

Tag ut grytan ur ugnen och ställ den på en platta på hög värme. Tillsätt en och en halv liter hett vatten, tre fågelbuljongtärningar, hackade vitlöksklyftor, en matsked hackad dragon, två teskedar salt och dra några varv över med pepparkvarnen. Rör om och vänta tills det kokar. Lägg sedan på locket och ställ in grytan i ugnen (180 grader) i en timme och en kvart.

Ansa under tiden 300 g gröna bönor. Tvätta dem och lägg dem åt sidan på en tallrik. Koka upp en kastrull vatten. Ta med hjälp av en liten kniv bort ytterskalet på 300 g kastanjer och lägg ner dem i det kokande vattnet. Vänta tills vattnet kokat upp på nytt och låt dem koka i två minuter. Ta bort kastrullen från plattan och låt kastanjerna svalna i tio minuter. Skala under tiden sex morötter och dela varje morot i tre bitar. Skala åtta rovor och dela dem i halvor. Skala tre purjolökar, tvätta dem ordentligt och skär dem i 4 cm långa bitar. Ta bort kastanjernas innerskal och lägg dem åt sidan på en tallrik.
20 minuter innan grytan stekt klart i ugnen, ställ en stor kastrull kallt vatten på plattan på hög värme och lägg i rovorna och morötterna.
När det börjat koka tillsätt purjolök och två teskedar salt. Låt koka i fem minuter.

Ta upp grönsakerna med en skumslev. Lägg de gröna bönorna i det kokande vattnet. Låt det koka upp igen och ta sedan upp bönorna. Skölj dem i kallt vatten och lägg dem åt sidan. Grytan har nu stekt i en timme och en kvart. Ta ut grytan ur ugnen och lägg i morötterna, rovorna och den blancherade purjolöken. Blanda grönsakerna med såsen, lägg på locket och ställ in grytan i ugnen i en kvart till. Skala under tiden åtta små potatisar av fastkokande sort och dela dem i halvor.

Efter en kvart ska grytan tas ut ur ugnen. Lägg då i gröna bönor, skalade kastanjer och potatis. Blanda dem med de andra grönsakerna, lägg på locket och ställ in grytan i ugnen i 30 minuter till. Gåsen steks alltså sammanlagt i två timmar. Lägg sedan upp gåsbitarna på en stor tallrik och nappera med såsen. Strö över färsk körvel och lägg upp grönsakerna runt omkring.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi