Hoppa till huvudinnehåll

Grodsoppa med gröna örter

En klassisk förrätt på grodlår.

Ingredienser

Anvisningar: 

Bena ur grodlåren. Spara avskrapet till buljongen. Värm upp två matskedar olivolja och 20 g smör i en kastrull. Bryn avskrapet från grodorna men låt det inte ta färg. Tillsätt schalottenlök, vitlök och tärnad selleri. Spara några selleriblad för uppläggningen.

Låt blandningen svetta i två minuter och deglacera med 2 dl Muscadet-vin. Reducera såsen till hälften, häll sedan i crème fraiche och låt koka på låg värme i 20 minuter.

Passera såsen genom en grönsakspress och blanda i 20 g smör. Koka upp saltat vatten i en kastrull och låt krassen och persiljan koka en minut. Kyl sedan ner dem i iskallt vatten. Låt örterna rinna av. Lägg några blancherade krasseblad och persiljestjälkar åt sidan. Mixa resten till en puré med basilikan efter att ha lagt några blancherade krasseblad och persilja åt sedan. Låt den illgröna purén ligga kvar i mixern.

Krydda grodlåren och stek dem i lite smör så att de tar färg. Lägg upp grodlåren på en varm djup tallrik. Strö över några selleriblad, krasse och lägg upp en quenell vispad crème fraiche mitt på tallriken. Dra några varv över med pepparkvarnen. Låt buljongen koka upp och mixa den med purén på gröna örter. Krydda enligt smak. Häll upp örtsåsen över grodlåren och servera genast.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi