Hoppa till huvudinnehåll

Chartreuse av bräserade oxkinder med champinjonsås

Denna mustiga kötträtt kräver tid och tålamod, men resultatet är definitivt värt ansträngningen.

Ingredienser

Anvisningar: 

Putsa bort fettet från oxkinderna, bind upp dem och ställ in dem i kylskåpet.
Tvätta, skala och tärna morötterna (100 g) och rotsellerin (100 g). Skala och hacka löken. Skala vitlöken och ta bort grodden. Gör i ordning kryddbuketten.

Stek oxkinderna i het olja tills de fått en fin brun färg. Avlägsna försiktigt fettet. Lägg i morötterna och löken och låt grönsakerna svetta på låg värme några minuter. Häll på Saumur Champigny, tillsätt vitlöken och kryddbuketten. Häll på kallt vatten så att grönsakerna och köttet täcks. Låt koka på låg värme i fem timmar. Glöm inte att strö över grovt salt då halva tiden gått.

Blanchera 4 – 8 fina savojkålsblad i kokande vatten i fem minuter. Kyl sedan genast ner dem i kallt vatten med isbitar i för att bevara bladens fina gröna färg.

Strimla schalottenlöken (50 g), låt den svetta i smör, tillsätt resten av morötterna och resten av rotsellerin som tärnats. Salta med bordssalt och låt steka på låg värme 20 – 30 minuter.

Tvätta och hacka champinjonerna. Svetta resten av den strimlade schalottenlöken i smör. Tillsätt champinjonerna och stek på svag värme tills allt vatten avdunstat från champinjonerna. Deglacera med Noilly Prat-vermouth. Reducera, tillsätt grädde och reducera sedan såsen igen. Krydda, rör om och ställ åt sidan i vattenbad.

Gör i ordning chartreusen. Klä en rund form (8 cm i diameter) med de blancherade kålbladen. Fyll formen med några skivor oxkindskött. Tillsätt stekt tärnad morot och selleri. Förslut chartreusen med kålbladen. Täck chartreusen med plastfilm.

Värm chartreuserna i mikrovågsugn och stjälp upp dem mitt på varma tallrikar, vars botten i förväg napperats med champinjonsås.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi