Hoppa till huvudinnehåll

Pannkaka med äpplen och vindruvor serverad med kanelglass

Den här efterrätten kräver en del arbete, bland annat glassen är hemmagjord. Men den är garanterat värd besväret!

Ingredienser

  • 250 gram (g) vetemjöl- Smeten
  • 2 st äggula- Smeten
  • 1 tesked (tsk) olivolja- Smeten
  • 0.5 liter (l) mjölk- Kanelglassen
  • 2 st kanelstång- Kanelglassen
  • 5 st äggula- Kanelglassen
  • 125 gram (g) socker- Kanelglassen
  • 2 st äppel- Äppelsåsen
  • 3 deciliter (dl) vatten- Äppelsåsen
  • 2 matsked (msk) honung- Äppelsåsen
  • 1 st vaniljstång- Äppelsåsen
  • 0.5 st citron- Äppelsåsen
  • 8 st äppel- Förberedelse av äpplena
  • 3 deciliter (dl) vatten- Förberedelse av äpplena
  • 400 gram (g) vindruvor- Förberedelse av äpplena
  • 100 gram (g) socker- Förberedelse av äpplena
  • 2 deciliter (dl) calvados- Förberedelse av äpplena
  • 50 gram (g) smör- Förberedelse av äpplena
  • 1 tesked (tsk) kanel- Förberedelse av äpplena
Anvisningar: 

Förbered smeten kvällen innan. Smeten skalla bli lika fast som pastadeg. Lägg ingredienserna i en stor skål. Blanda ihop allt med fingrarna och låt smeten stå svalt i en skål täckt av plastfolie. Förbered även vaniljkrämen till glassen kvällen innan. Koka upp mjölk med kanel. Vispa upp äggulorna och sockret i en skål. Blanda allt och värm på 80°C. Det får inte koka. Låt det sedan svalna och kör allt i glassmaskinen.

Skala och skär de åtta äpplena i små tärningar för äppelsåsen. Ta en stekpanna och stek äpplena med smör och socker. Tillsätt vindruvor och kanel och flambera med calvados. Låt svalna.

Ta en rund form (16 cm i diameter). Bred ut degen mycket tunt (1 mm). Tryck ut 8 runda pannkakor. Pensla pannkakorna med äggula innan de läggs in i ugnen. Grädda 25 minuter på 180°C. Servera ihop med äppelsåsen och kanelglassen.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi