Hoppa till huvudinnehåll

Ugnsstekt lammsadel med salviasås, färska bondbönor och nypotatis

Godare än så här kan det knappast bli - lammsadel med välkryddade tillbehör och vitlöksdoftande nypotatis stekt i gryta.

Ingredienser

Anvisningar: 

Bondbönorna:
Sprita bönorna. Lägg dem två minuter i kokande saltat vatten. Kyl sedan ner dem och ta bort skalet.

Potatisen:
Tvätta dem och gnid dem ihop med grovt salt. Stek potatisarna i en gjutjärnsgryta med 50 g smör och olja. Tillsätt mer smör under stekningen och lägg i två hela vitlöksklyftor.
Salta, peppra och ställ potatisen åt sidan så att den hålls varm.

Lammsadeln:
Värm ugnen till högsta temperatur. Svetta morötterna i 50 g smör. Svetta sedan löken och schalottenlöken (alla grönsaker ska vara tärnade). Tillsätt kryddörterna, benen och vitlöken. Häll på fågelbuljong och låt koka i 30 minuter. Passera skyn genom en finmaskig sil. Krydda lammsadeln. Bryn den i en stor stekpanna. Ställ in i ugnen och stek 15 minuter på varje sida.
Deglacera köttsafterna med stekskyn. Reducera såsen för att förstärka smaken.
Krydda och passera den. Värm upp bondbönorna på nytt och skär upp lammsadeln samtidigt som den benas ur. Skär ut de stora filéerna i 5 cm tjocka runda skivor. Ta loss de små filéerna som sitter på ovansidan. Skär bort fettet och servera. Placera köttet på tallriken ihop med bondbönorna och potatisen. Glöm inte bort det knapriga fettet. Nappera med såsen.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi