Hoppa till huvudinnehåll

Havsabborre med rabarber

Abborre
Abborre Bild: Yle/Arja Lento fiskeri

Förrutom med raberbern är denna intressanta rätt även smaksatt med musslor, apelsin och morotssaft.

Ingredienser

Anvisningar: 

Ta bort fjällen från havsabborren och skölj den sedan under rinnande vatten. Filea den, ta bort benen och skär ut fyra filébitar. Skär små snitt på skinnsidan (så att den blir jämnt stekt och för att förhindra att köttet drar ihop sig).

Kärna ur oliverna och skär dem i fyra delar. Skala morötterna och löken och skölj de gröna purjolöksbladen. Skala rabarbern genom att riva bort de yttersta trådarna från stjälken. Skär sedan stjälkarna i ca 7 cm långa stavar.

Koka upp 1 l vatten. Lägg den slantade moroten, löken, de gröna purjolöksbladen och kryddbuketten i kastrullen. Låt allt koka i 10 minuter. Salta och peppra. Lägg i de sköljda strandsnäckorna och låt dem koka i 3 minuter. De får sedan ligga kvar i buljongen i ca 15 minuter. Låt dem sedan rinna av och skala dem.

Medan court-bouillon-buljongen förbereds, lägg tomaterna i kokande vatten i 10 sekunder. Kyl sedan ner dem i isvatten, skala och kärna ur dem. Skär en tomat i tärningar och de andra i klyftor.

Koka hjärtmusslorna och skala dem.

Blanchera rabarbern. Låt den puttra i kokande vatten i 2 minuter på svag värme. Kyl sedan av den och låt den rinna av.

Häll morotssaften i en kastrull. Låt den koka ihop med en tredjedel. Tillsätt 5 cl apelsinsaft, strö över rismjöl, salta och peppra.

Stek havsabborrfiléerna på skinnsidan i smör i en panna. När skinnsidan fått fin färg, vänd på filéerna och stek dem 2 – 5 minuter, beroende på tjocklek, på köttsidan. Ta sedan upp dem ur pannan.

Stek irabarberstavarna i lite olivolja. Salta, peppra och strö över kyndel. Stek likaså tomatklyftorna ihop med de svarta oliverna. Salta och peppar. Rör ihop rabarbern och tomat-olivröran.

Värm försiktigt upp hjärtmusslorna, strandsnäckorna och tomattärningarna i en kastrull. Strö över timjan och peppra.

Uppläggning:
Placera en rund form med 8 cm i diameter på en stor varm tallrik. Fyll formen med blandningen av raberber och tomater. Lägg upp havsabborrfilén och skaldjuren på tallriken. Nappera med morotssås.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi