Hoppa till huvudinnehåll

Stekt råris-sallad med färsk blomkål och räkor

En god och matig sallad av Tina. Vildriset som används är egentligen inte ett ris, utan frön från ett gräs!

Ingredienser

Anvisningar: 

Koka riset. Skär majrovorna i skivor och bryn dem gyllenbruna i stekpannan i lite smör och olja. Salta och peppra. Hacka löken och vänd i. Blanda ner riset och bryn allt.

Dela blomkålen i små buketter och plocka persiljan. Blanda ner blomkålen och mållan i risblandningen. Vänd i räkorna och persiljan strax innan servering. Smaksätt med salt och peppar. Servera med remouladsåsen.

Fakta om vildris och målla:
Vildris är egentligen inte ett ris, utan frön från ett gräs! Det växer på dy eller i vatten, och förekommer på båda sidor om Atlanten. I Sverige växer det vilt endast i de sydligaste delarna. Det är de mogna fröna som används i matlagningen. Vildriset innehåller inte gluten.

Målla är en bladväxt som finns i många olika sorter, t ex strandmålla och svinmålla. Den är mest sedd som ett ogräs, men de späda bladen kan användas i matlagning. Svinmållan tillreds som spenat. Skölj mållan noga innan du anrättar den så att jord och sand försvinner. Mållan behöver inte förvällas, eftersom den inte innehåller oxalsyra.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi