Hoppa till huvudinnehåll

Soppa tricolore - soppbuffé

Skall man mätta många hungriga på en gång – då är soppbufféer ett utmärkt alternativ. Soppor kan också bli ganska festliga om man serverar dem på rätt sätt.

Ingredienser

Anvisningar: 

Skall man mätta många hungriga på en gång – då är soppbufféer ett utmärkt alternativ. Soppor kan också bli ganska festliga om man serverar dem på rätt sätt. Ställ fram några skålar med välvalda tillbehör. Palsternackssoppan får här sällskap av bacon och brödkrutonger, olika smaksatta creme fraiche- eller färskostblandningar gör också susen i dom flesta sopporna. Och förstås serverar man gärna hembakt bröd till – här några av Strömsös bästa soppbröd, Michaels billiga bröd eller ett festligare alternativ cheddartoast.

Palsternackssoppa

PalsternackssoppaSkala palsternacka och purjolök. Skär dem i bitar. Skär baconet i bitar och knaperstek dem i en stekpanna. Skär brödet i tärningar och stek dem i smör, salta och peppra. Smörfräs sedan palsternacka och purjolök i en kastrull. Tillsätt buljong (som alternativt kan vara älgbuljong eller viltbuljong) och pressa i vitlöken. Låt allt koka upp och sjuda i ca 30 minuter. Mixa sedan soppan och smaka av den med salt och peppar. Innan servering, lägg i lite färska finskurna örter, knaperstekt bacon och brödkrutongerna i soppan. Servera gärna soppan med persilje crème fraiche.

Broccolisoppa

BroccolisoppaHacka lök och fräs den i smör i en kastrull. Tillsätt buljong. Skär två stycken broccoli grovt i buketter. Skär bort det nedersta av stjälken och kasta. Skiva resten av stjälken stjälken och koka broccolibitarna i buljongen några minuter,. Tillsätt sedan mjölk och grädde. Låt det hela koka ihop. Mixa sedan soppan slät. Skär den sista broccolin i små buketter och koka dem al dente. Lägg dem i soppan. Smaka av soppan med salt och peppar. Vid servering, strö riven parmesanost över soppan.

Tomatsoppa

TomatsoppaSkala och hacka den gula löken och vitlöken, fräs dem sedan i smör i en panna utan att de får färg. Tillsätt tomatkross, vin samt ett lagerblad, låt vätskan koka in. Häll då buljongen på och låt soppan koka ca 10 minuter.
Blanchera bönorna, blomkålsbuketterna, morotsbitarna och rödlöksbåtarna under tiden.

Smaka av soppan med salt och peppar samt avlägsna lagerbladet. Mixa soppan och sila den. Koka sist snabbt upp soppan och tillsätt tomatfiléerna, de blancherade grönsakerna och pastan. Smaka av den med tabasco, salt och peppar. Garnera med lite hackad persilja. Soppan är färdig att serveras. Om man vill kan man lägga lagerbladet tillbaka i soppan. Servera gärna vitlöks creme fraiche, färskt bröd, smör och ost till tomatsoppan.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi