Hoppa till huvudinnehåll

Kokt och färskostgratinerad kronärtskocka

En stolt växt – så kallar Michael denna skapelse. Kronärtskocka är en tistelväxt och det är själva blomman vi äter som knopp innan den hunnit blomma ut. Det här är trevlig plockmat som äts med händerna, man drar köttet av bladen med tänderna. En mera matig och mättande anrättning är den färskostgratinerade kronärtskockan med avocado.

Ingredienser

Anvisningar: 

Kokt kronärtskocka

Ansa kronärtskockorna, bryt av stjälken och avlägsna de nedersta bladen med en vass kniv. Lägg kockorna i kokande lättsaltat vatten och koka dem tills roten är mjuk. Ta upp dem med en hålslev. Kokta kronärtskockor kan serveras t.ex. med vispat smör med citron i eller med hollandaisesås.

Färskostgratinerad kronärtskocka

Ansa kronärtskockorna och skär bort toppen och de yttersta hårda bladen från kronärtskockan tills bara själva bottnen återstår. Koka kronärtskockan i ca. 10-15 minuter tills den är mjuk i lättsaltat vatten med salt och citronsaft. Mixa färskost, vitlök och skalad och urkärnad avokado. Smaka av blandningen med salt och peppar. Fyll bottnen av kronärtskockan med fyllningen och gratinera dem i ugn på 200° tills färskostfyllningen smält ca. 15 minuter.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi