Hoppa till huvudinnehåll

Cheesecake av jordärtskockor med dillslungade räkstjärtar

Grönsaksdiskens doldis som har en fin lite nötaktig smak och som går att använda på många olika sätt. Man kan gratinera den i ugnen och äta gratängen som tillbehör, koka en fantastiskt god soppa på den. Eller tillreda den här lite överraskande cheesecaken.

Ingredienser

Anvisningar: 

Grönsaksdiskens doldis som har en fin lite nötaktig smak och som går att använda på många olika sätt. Man kan gratinera den i ugnen och äta gratängen som tillbehör, koka en fantastiskt god soppa på den (använd t.ex. receptet på palsternackssoppa men byt ut palsternackan mot jordärtskocka). Eller tillreda den här lite överraskande cheesecaken.
Att doldisen dessutom är väldigt lättodlad och dessutom ganska billig gör att man undrar varför den inte kommit i rampljuset tidigare.

Jordärtskockscheesecake med dillslungade räkstjärtar

Smält smöret och mixa det med svartbrödet. Pressa ner massan i botten av en smörad springform. Blötlägg gelatinbladen. Skala jordärtskockan och koka den mjuk i mjölk och grädde. Mixa sedan koket slätt. Tillsätt färskost och låt den smälta i blandningen.

Smaka av blandningen med salt och peppar. Krama ur gelatinbladen och värm försiktigt dem i en kastrull tills de smälter. Rör ner dem i smeten. Häll smeten i formen på svartbrödet och låt den stelna i kylskåp i åtminstone tre timmar. Skala räkorna. Skär dillen fint. Blanda den med räkstjärtarna. Servera de dillslungade räkstjärtarna till jordärtskockscheesecaken.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi