Hoppa till huvudinnehåll

Chili con carne på oxhögrev

Tina besöker en bunt hungriga studerande i Umeå och tillreder en läcker chili con carne som garanterat räcker laget runt!

Ingredienser

Anvisningar: 

Blötlägg bönorna i så mycket vatten att bönorna täcks, senast 5 timmar innan du börjar med maten. Generellt kan man räkna med en del bönor och tre delar vatten vid blötläggning.

Skär köttet i små tärningar, ca 2 x 2 cm. Skala och skär morötterna och palsternackorna i tärningar. Skiva vitlöken och finhacka löken.

Sätt en STOR gryta på spisen. Bryn köttet smör och olja i en stekpanna. Stek i omgångar om det behövs. Salta, peppra och häll på de övriga kryddorna: spiskummin, paprikapulver, cayennepeppar och chilipulver. Lägg över köttet i grytan och häll i hackad chili och hel chipotle. I med morötter, palsternackor, vitlök, gul lök, hela kanelstänger och krossade tomater. Häll på de vita bönorna med blötläggningsvattnet och buljongtärningarna.

Låt småkoka i ca 1½ - 2 timmar utan lock. Smaka på köttet så att det är mört. Smaksätt med salt och peppar och en nypa socker. Servera chilin med bröd och en klick crème fraiche eller gräddfil.

Frys in det som blir över portionsvis!

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi