Hoppa till huvudinnehåll

Ugnsbakad korv med örtstuvade morötter

Gör vardagen till en fest – en kliché i matsammanhang, men visst kan en ugnskorv bli festlig om man serverar den i en något uppiffad version.

Ingredienser

  • 500 gram (g) korv
  • 4 matsked (msk) dijonsenap
  • 4 st tomat- skalade
  • 70 gram (g) prästost
  • 300 gram (g) morot- Persiljestuvade morötter
  • 1 matsked (msk) smör- Persiljestuvade morötter
  • 2 matsked (msk) vetemjöl- Persiljestuvade morötter
  • 1.5 deciliter (dl) mjölk- Persiljestuvade morötter
  • 1 deciliter (dl) grädde- Persiljestuvade morötter
  • 1 tesked (tsk) salt- Persiljestuvade morötter
  • 2 matsked (msk) örter- t.ex. persilja eller timjam, Persiljestuvade morötter
Anvisningar: 

En ugnskorv blir festlig om man serverar den i en något uppiffad version. Här tillredd med prästost, tomater och persiljestuvade morötter. Lika lätt som potatismos, men litet mera intressant

Ugnsbakad korv med tomat och prästost

Skär av ändarna av korven och dela i fyra bitar. Skär snitt nästan ända ner tvärsöver korvarna. Bred senap i snittena.

Skär tomaterna i fyra klyftor. Tag ut tomatköttet. Nu återstår endast filén. Lägg en tomatfilé i varje snitt i korven.

Skär prästosten i åtta bitar. Lägg en bit i varje skåra.

Lägg den fyllda falukorven i en ugnsfast form och grädda på 150 grader tills osten fått en gyllenbrun färg.

Persiljestuvade morötter

Blanchera morötterna tills de är mjuka. Smält smöret i en kastrull, rör sedan i vetemjöl. Tillsätt mjölk och grädde under vispning. Låt sjuda ca tio minuter, smaka av med salt och peppar. Tillsätt de blancherade morotsstavarna samt den finhackade persiljan och eventuella andra örter t ex timjan.

Uppläggning:

Fördela de stuvade morötterna på fyra tallrikar. Lägg den ugnsbakade korven på morötterna. Garnera eventuellt med vattenkrasse.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi