Hoppa till huvudinnehåll

Rökt sik med svamp- och potatiskompott

Michael provar den nybyggda rökugnen och frestar de övriga med härlig färskrökt fisk med tillhörande svamp- och potatiskompott.

Ingredienser

Anvisningar: 

Då det gäller fiskrökning finns det ungefär lika många sanningar som då det gäller husbygge. Beroende på vem man frågar kan man få väldigt olika svar – och alla har naturligtvis rätt. Frågar man Michael så saltar han gärna fisken ett dygn på förhand. På så sätt hinner saltet arbeta in sig i köttet och så får man äta fisken direkt den kommer ur ugnen. Och trots vissa malörer vid Strömsös nybyggda rökugn så var fisken just så god som bara färskrökt fisk kan vara.

Rökt sik

Gnid in rikligt med grovt salt i fiskköttet, låt ligga ett dygn. Rök fisken. Vill man snabbsalta fisken räcker ca. 2 timmar och då föreslår Michael att man använder fint salt.

Svamp- och potatiskompott

Koka upp potatisen snabbt i mjölken och grädden. Smaka av kompotten med salt och peppar. Tillsätt sist kantareller samt de knaperstekta baconstrimlorna i kompotten.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi