Hoppa till huvudinnehåll

Pumpapaj och pumpaodlarens pumpsallad

Pumpapaj
Pumpapaj Pumpapaj Bild: YLE/Strömsö pumpapaj

Odlar man pumpa kan det finnas en risk eller möjlighet (välj själv) att man har pumpa i överflöd. Pumpa i sig smakar knappt något, här krävs kryddor och smaksättare för att det skall bli till något.

Ingredienser

Anvisningar: 

Odlar man pumpa kan det finnas en risk eller möjlighet (välj själv) att man har pumpa i överflöd. Pumpa i sig smakar knappt något, här krävs kryddor och smaksättare för att det skall bli till något. Har du någongång smakat på pumpapaj i amerikansk stil och gillat det så rekommenderar vi att du provar på att göra den här söta versionen som efterrättspaj. I U.S.A köps pumpapurén ofta färdigt på burk men vi gör den förstås av färsk pumpa.
Och som bonus denna gång ett recept på en god pumpainläggning som vi lånar av en erfaren pumpodlare – hemligheten med det här receptet är enkel - koka inte pumpan för mjuk innan den skall på burk.

Pumpapaj

Dela pumpan på mitten och tag ur kärnorna. Smörj in skalet med olja och lägg pumpan med snittytan nedåt mot i en ugnsfast form eller på plåt. Baka i ugnen på ca 160°C ca. 20 minuter tills köttet är mjukt. Tag då ut pumpan och sätt ugnen på 200°C. Låt pumpan svalna, skrapa sedan ut pumpaköttet från skalet. Släng skalet och mixa köttet till en puré. Blanda sedan ca fem dl pumpapuré med kardemumma, ingefära och kanel. Vispa ner ägg, honung, mjölk, mjöl och grädde. Klä en smörad och form med smördegen och häll i pumpablandningen. Baka pajen på 200°C i ca 50 minuter eller tills fyllningen är fast. Låt pajen svalna på ett galler. Servera med vispad grädde. Pajen passar också att serveras kylskåpskall.

Pumpaodlarens pumpsallad (tack till Göta Ahlbäck)

Koka lagen, häll den över i kastrullen med pumpabitarna.. Låt sjuda tills bitarna blir klara, lite genomskinliga och lite mjukare. Koka inte pumpabitarna får gärna vara al dente. Tag då upp bitarna, sätt dom i burkar. Koka upp lagen på nytt med kryddorna, sila och häll lagen het på pumpabitarna. Tillslut burkarna och förvara svalt.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi