Hoppa till huvudinnehåll

Älgstek med kantareller och jordärtskocka

Tina bjuder på en klassisk söndagsmiddag med älgstek.

Ingredienser

Anvisningar: 

Sätt ugnen på 140°C. Salta och peppra köttet, bryn i smör och lite olja.

Lägg köttet i en ugnsfast form. Skala vitlöksklyftorna, stek dem gyllenbruna i lite olja och finhacka dem sedan. Gör 5-6 små snitt i steken och fyll med den hackade vitlöken.

Sky till brässering:
Krossa enbären och finhacka löken. Häll vatten, vitvinsvinäger, enbär, lök och buljongtärning i en kastrull. Låt koka upp. Häll skyn i formen och sätt in i ugnen, ca 75 minuter tills köttet nått en innertemperatur på 55°C.

När steken är färdig, låt den vila under folie tills det är dags för servering. Vänd på den med jämna mellanrum för att köttsaften ska sprida sig.

Madeirasås:
Finhacka löken och fräs med timjan i lite smör i en kastrull. Häll i madeira och låt såsen koka tills den reducerats till hälften.

Ta skyn från brässeringen och sila ner i madeirasåsen. Låt koka ett par minuter för kraftigare smak. Blanda ut maizena i lite vatten och häll redningen i såsen. Lägg till sist i en matsked messmör. Smaksätt med salt och peppar.

Koka upp grädde och mjölk i en kastrull. Skär jordärtskockorna i bitar och låt dem koka med grädden och mjölken tills de är mjuka, ca 15 minuter. Skala och skiva potatisen under tiden, fräs i lite smör och olja. Salta och peppra. När potatisen börjar bli färdig, blanda ner kantarellerna och fortsätt bryna i ca 5 minuter.

När skockorna är mjuka, häll blandningen i kantarell- och potatisfräset. Smaksätt med salt och peppar. Låt det hela koka ihop ett par minuter. Servera älgsteken med en klick rönnbärsgelé, kantarellblandningen och madeirasåsen.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi