Hoppa till huvudinnehåll

Banan- och currysås och chokladbanankaka

Banan är bra till det mesta – och förvånansvärt bra också i varma rätter.. Här hittar vi bananen i en currysås som serveras med grillad kyckling – en bra vardagsrätt. Banankakan är däremot en rätt som kan serveras vid alla tillfällen.

Ingredienser

 • 4 st Banan- och currysås- Banan- och currysås
 • 1 st gul lök- Banan- och currysås
 • 2 matsked (msk) smör- Banan- och currysås
 • 3 matsked (msk) vetemjöl- Banan- och currysås
 • 2 deciliter (dl) mjölk- Banan- och currysås
 • 2 deciliter (dl) grädde- Banan- och currysås
 • 2 st banan- Banan- och currysås
 • curry- Banan- och currysås
 • 2 st ägg- Choklad- och banankaka
 • 3 deciliter (dl) socker- Choklad- och banankaka
 • 2 deciliter (dl) bananyoughurt- Choklad- och banankaka
 • 4 deciliter (dl) vetemjöl- Choklad- och banankaka
 • 1 deciliter (dl) kakao- Choklad- och banankaka
 • 1 tesked (tsk) bakpulver- Choklad- och banankaka
 • 2 tesked (tsk) vaniljsocker- Choklad- och banankaka
 • 1 tesked (tsk) soda- Choklad- och banankaka
 • 100 gram (g) smör- Choklad- och banankaka
 • 3 st banan- Choklad- och banankaka
 • vaniljglass- Till servering
Anvisningar: 

Banan är bra till det mesta – och förvånansvärt bra också i varma rätter.. Helst skall man då lägga i bananen strax innan servering så att den inte hinner bli soggig – Michaels ord för något som är lite obestämbart och kladdigt. Här hittar vi bananen i en currysås som serveras med grillad kyckling – en bra vardagsrätt.

Banankakan är däremot en rätt som kan serveras vid alla tillfällen. Den är fest, vardag och av någon anledning väldigt 70-tal. Lätt att laga och överraskande fin vid servering.

Banan- och currysås

Stek den hackade löken i lite smör så den blir genomskinlig. Krydda med salt, peppar och ordentligt med curry. Pudra på lite vetemjöl och slå på mjölk och grädde. Låt koka tills rätt konsistens uppnås. Smaka av den med salt, curry och peppar. Innan servering, lägg bananbitarna i såsen. Servera grillade kycklinglår och ris till banan- och currysåsen!

Choklad- och banankaka med färska bananer och vaniljglass

Choklad- och banankaka med färska bananer och vaniljglassVispa ägg och socker poröst. Tillsätt yoghurt och rör om. Blanda mjöl, kakao, salt, bakpulver, vaniljsocker och soda. Rör ner dem i äggvispet. Har man bara bakpulver går det bra också med bara det, sätt då i 2 tsk. Blanda till sist i det smälta smöret, det skall inte vara hett. Skär bananerna i skivor, och rada bananbitarna i bottnen på en smörad och bröad form. Häll på chokladsmeten på och grädda i 175° ca 40 minuter. Servera vaniljglass till choklad- och banankakan.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi