Hoppa till huvudinnehåll

Räk- och avokadotårta med ishavsrom

Tina bjuder på nyårssupé och inleder med den här salta tårtan. Och det bästa är att man kan göra största delen av den redan dagen innan.

Ingredienser

Anvisningar: 

Den här rätten går bra att förbereda dagen innan den skall serveras.

Dagen innan
Skär bort kanterna på brödet. Plocka persilja och dill, mixa med bröd i en matberedare. Blanda ner smör och mixa en stund till. Lägg bakplåtspapper i botten på en pajform med löstagbara kanter. Häll ut brödmassan i pajformen och platta till.

Fyllning:
Blötlägg gelatinbladen i ca 20 min eller tills de är helt mjuka. Lägg bladen i en kastrull och värm försiktigt, häll i 1/2 dl crème fraiche och rör ihop. När gelatinbladen helt löst upp sig, ställ kastrullen åt sidan och låt det svalna något.

Finhacka rödlöken och hacka avokadon. Blanda räkor, lök och avokado. Blanda i resten av crème fraichen och gräddfil. Riv citronen, häll i skal och saft. Smaksätt med salt och vitpeppar.

Blanda ner en sked av räkröran i gelatinblandningen för temperaturutjämning. Häll därefter gelatinblandningen i räkröran och rör om. Lägg fyllningen i pajformen, plasta väl och ställ in i kylen.

Serveringsdagen
Ta bort kanterna på pajformen. Bred ut rommen på tårtan, riv pepparrot och strö över efter smak, ca 1-2 msk. Avsluta med lite plockad dill. Blanda sallaten med olja och vinäger. Salta och peppra. Lägg sallad i botten på tallriken, skär en tårtbit och placera den ovanpå.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi