Hoppa till huvudinnehåll

Kallrökt timjankorv med äpple- och rödbetssallad

Hemlagad och kallrökt korv på bordet, låter låter kanske litet arbetsdrygt t ex mitt i julstöket? Med en korvstoppningsmaskin går arbetet undan. Med färdiga fingrar och litet snickarglädje bygger du också en rök. Då får du en 100% ren, rökt korv som du kryddat som du vill.

Ingredienser

Anvisningar: 

Hemlagad och kallrökt korv på bordet, låter låter kanske litet arbetsdrygt t ex mitt i julstöket? Med en korvstoppningsmaskin går arbetet undan. Med färdiga fingrar och litet snickarglädje bygger du också en rök. Då får du en 100% ren, rökt korv som du kryddat som du vill.

OBS! Timjankorven i programmet röktes i ca 45 graders värme för att bli klar på 12 timmar, d v s den svalröktes. Om den hade kallrökts enligt traditionell metod hade den fått rökas på mellan 20 och 30 graders värme i ungefär ett dygn för gott resultat.

Timjankorv

Stek den gula löken och vitlöken i lite smör så de är genomskinliga. Låt löken svalna.

Mal sedan köttet, späcken, baconet och lökblandningen grovt i en köttkvarn.

Rör ihop det malda tillsammans med sambal oelek, senap, smör, kryddpeppar, salt och timjan. Blanda vatten i smeten. Den ska vara ganska lös för att korven skall bli mjuk.

Fyll smeten tunt i korvskinnet i passliga korvlängder. Sedan kan man välja tillagningssätt, antingen kan man köra korven i ugn på 80 grader, steka den på svag värme, grilla den långsamt eller röka den.

Tillagningstiden varierar beroende på tjockleken på korven och tillagningssättet. Rökning tar längst, grillar man går det snabbt. Servera äpple- och rödbetssallad till samt kanske även en burk cornichons (små gurkor).

Äpple- och rödbetssallad

Skala och riv äpplen. Riv rödbetorna.

Blanda äpple, rödbetor, majonnäs och crème fraiche.

Smaka av med salt och peppar.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi