Hoppa till huvudinnehåll

Daimstekta äppleklyftor med calvadostryffel samt valnöt- och vit chokladsås

En lager på lager efterrätt med fantastiska smaker. Tryffelkulorna kan man göra färdiga på förhand. Strax innan man sätter sig till bordet steker man sedan äppelklyftorna och rör ihop vitchokladsåsen medan dajmen smälter. Nam!

Ingredienser

  • 2 deciliter (dl) äppelklyfta- Daimstekta äppleklyftor
  • 1 matsked (msk) sirap
  • 1 st daim- Daimstekta äppleklyftor
  • 1.5 deciliter (dl) grädde- Calvadostryffel
  • 200 gram (g) blockchoklad- Calvadostryffel
  • 150 gram (g) färskost- Calvadostryffel
  • 1 matsked (msk) calvados- Calvadostryffel
  • 1 st ägg- Calvadostryffel
  • kakao- Calvadostryffel
  • 0.5 deciliter (dl) grädde- Valnöt- och vit chokladsås
  • 200 gram (g) vit choklad- Valnöt- och vit chokladsås
  • 1 deciliter (dl) valnötter- Valnöt- och vit chokladsås
Anvisningar: 

Daimstekta äppleklyftor

Skala äpplen och skär i klyftor. Stek äppleklyftorna i smör. När de mjuknat något så ringla över lite sirap och smula över daim. Lägg klyftorna på tallriken.

Calvadostryffel

Koka upp grädde och choklad. Tillsätt färskosten och lite cognac. Rör sedan i ett ägg. Lägg smeten i en ugnsfast skål. Baka i ugn på 80 grader tills smeten stelnat.

Ta då ut chokladcremen och låt den svalna i kylskåp. Rulla sedan chokladcremen till passliga tryfflar och rulla kulorna i kakao.

Valnöt- och vit chokladsås

Smält choklad och grädde. Blanda i valnötterna och rippla såsen över de dajmstekta äppleklyftorna med calvadostryffel.

Servering

Placera tryffeln på de daimstekta äppleklyftorna och ringla valnöts- och vit chokladsås över.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi