Hoppa till huvudinnehåll

Två strömmingssmörgåsar

Två strömmingssmörgåsar
Två strömmingssmörgåsar Två strömmingssmörgåsar Bild: Svenska Yle/Strömsö smörgåsar

Sällan får man nog av strömming inte ens i juletider. Här är två enkla recept som passar bra som nattmat eller till en hel middag, om man byter ut knäckebrödet mot potatis. ”En all time high i Strömsököket” –var Matias kommentar om pepparrotsvarianten.

Ingredienser

Anvisningar: 

Sällan får man nog av strömming inte ens i juletider. Därför är det alltid på sin plats med nya idéer för vad man kan göra av denna förmånliga och ofta underskattade råvara. Här är två enkla recept som passar bra som nattmat eller till en hel middag,om man byter ut knäckebrödet mot potatis. ”En all time high i Strömsököket” –var Matias kommentar om pepparrotsvarianten.

Pepparrotsfylld strömming med kapriskräm på knäckebröd

Rör ihop ingredienserna till kapriskrämen. Ta hälften av strömmingsfiléerna och fördela färskosten på dem. Lägg resten av filéerna ovanpå. Stek strömmingsflundrorna gyllenbruna i smör. Sätt dom varma strömmingsflundrorna på ett gott knäckebröd och ringla över den kalla såsen. Garnera med en dillvippa.

Strömmingsflundra på knäckebröd med saffransmajonnäs

Stek strömmingsflundrorna gyllenbruna i smör, låt dem kallna. Blanda majonnäs och crème fraiche. Rör ner saffran, finrivet citronskal samt citronsaft. Salta och peppra. Låt såsen dra en stund så att den får en vacker gul färg. Sätt strömmingsfiléerna på brödet och ringla över såsen. Toppa med finhackad rödlök och en dillvippa.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi