Hoppa till huvudinnehåll

Plockmat

Öva dig i minglandets ädla konst och ställ till med en vandrande fest med plockmat. Det här är ett enkelt koncept, duka ett bord med lite gott öl och några smårätter. Här två fräscha versioner!

Ingredienser

Anvisningar: 

Öva dig i minglandets ädla konst och ställ till med en vandrande fest med plockmat. Det här är ett enkelt koncept, duka ett bord med lite gott öl och några smårätter. Här två fräscha versioner, en med kött och en med fisk. Lättlagat även om upplägget kanske kräver lite pyssel men det fixar sig lätt om man involverar gästerna i arbetet. Vill du ha flere rätter på bordet kan du utöka med någon av Michaels nordiska tapas.

Gravad sik med syrad grädde på knäckebröd

Blanda salt, socker och svartpeppar den grovt skurna dillen. Lägg blandningen i botten på ett fat och sätt i sikfiléerna med köttsidan nedåt. Grava filéerna i blandningen i ett dygn. Ta bort alla överflödiga kryddor. Blanda gräddfil, lök, finskuren dill och peppar. Skär sikfiléerna i tunna skivor, avlägsna skinnen och lägg sikskivorna i gräddfilsblandningen. Klicka blandningen på små bitar knäckebröd.

Rullad biff med syrad svamp på sked

Gnid in köttbiten i salt och peppar. Bryn köttet i lite smör tillsammans tills den fått en fin färg. Stek den i ugnen på 100° tills biffen har en innertemperatur på 57°C. Ta då ut köttet och låt det svalna.
Koka ättika, socker, vatten, enbär, lagerblad, kryddpeppar, vitlök, en kvist rosmarin och lök.. Låt svampen koka med en stund i lagen. Låt svampen svalna i den. Innan servering, sila bort spadet, ta tillvara svampen och löken smaka av med salt och peppar.
Skiva biffen tunt, bred dijonsenap på den och rulla ihop. Servera rullarna med svampen på ett fat eller lägg rullarna försiktigt i skedar och strö den syrade svampen över rullarna.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi