
Den här paellan är ett veritabelt fyrverkeri av ingredienser. Eller vad sägs om kycklingklubbor, chorizo, fläskfilé, räkor, blåmusslor och bläckfisk. Det bästa av alla världar.
Ingredienser
- 1 kilogram (kg) kycklingklubba
- 4 st chorizo
- 0.5 st fläskfilé
- 24 st tigerräka
- 1 paket blåmusslor
- 1 paket bläckfisk
- 3 st paprika- en av varje färg
- 2 st lök
- 1 st zucchini
- 100 gram (g) gröna ärter
- 6 deciliter (dl) ris
- 1.5 liter (l) buljong- grönsak eller höns
- 2 paket saffran
- timjam- färsk
- 4 st lagerblad
- olivolja
- vitlök
- sambal oelek
- 2 st lime- saften
- chili
Bryn kycklingklubborna, fläskfilén och chorizon i omgångar i en stekpanna.
Lägg i botten på en stor gryta. Dela paprikan, zuccinin och löken i stora bitar och woka dom hastigt i en stekpanna.
Lägg över hälften av grönsakerna i grytan. Häll över buljong, saffran, lagerblad, timjan och riset. Koka i 20 minuter.
Lägg i skaldjuren de sista fem minuterna (tigerräkorna *, blåmusslorna och kalamaresringarna).
Lägg i de gröna ärtorna och rör om. Garnera med resten av grönsakerna, några wokade skaldjur och färsk timjan eller hackad persilja.
* OBS! Man får kanske överväga hur ofta man konsumerar jätteräkor, tigerräkor eller scampin (olika namn för samma produkt) p.g.a. att odlingen och fisket av dem ställer till med en hel del miljöolägenheter. Vill man välja ett miljövänligare alternativ här kan man prova med t.e.x. stora ishavsräkor eller kräftor.
- YLE Nya medier, 5.4.2007 -