Hoppa till huvudinnehåll

Michaels bröllopstårta

När Michael bjuder på något av det bästa han vet blir det det här. Kakan serverades nämligen på Michaels bröllop och kräver lite kärlek och mycket tid.

Ingredienser

Anvisningar: 

När Michael bjuder på något av det bästa han vet blir det det här. Kakan serverades nämligen på Michaels bröllop och kräver lite kärlek och mycket tid. Därför är det bra att göra kakan i olika steg. Dag 1 bakar man bottnen, gjuter hjärtat av grädde i kakan och vispar ihop den italienska marängen. Dag 2 gjuter man moussen och dekorerar.

Montering

Gör först en kakbotten och låt den svalna. Skär bottnen i två skikt. Den andra delen kan du frysa in. Ta ett skikt och lägg det i en kakform med löstagbara kanter. Ta en ring som är ca 5 cm mindre i diameter än kaformen och pressa ner den i mitten av kakan. Fyll den med pannacottasmet ca 2-3 cm. Sätt plastfolie över tårtan och låt pannacottan stelna i kylen. När den stelnat, avlägsna den lilla ringen som var runt pannacottan. Den stora ringen runt tårtbottnen skall vara kvar. Laga sedan moussen och häll över pannacottan nästan upp till kanten av stora ringen. Låt moussen stelna i kylskåpet, det tar ca. 1-2 timmar. Nu är tårtan färdig att garneras. Smeta lite grädde kring kanterna av kakan och limma fast marängstavar kring sidorna och dekorera ev. med färska jordgubbar på toppen.

Kakbottnen

Värm ägg och socker under omvispning till 60 grader, vispa sedan kallt. Sikta potatismjöl, vetemjöl och bakpulver ner i blandningen, vänd försiktigt. Fyll smeten i en kakform med löstagbara kanter och baka i 190°, ca 15-20 minuter beroende på storleken på ringen. Vill du göra chokladkakbotten så tar du bort 40 gr av vetemjölet och ersätter det med 30 gr siktad kakao.

Pannacotta

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp grädde, socker och vaniljstången uppskuren på längden. Låt koka en kort stund. Låt gelatinbladen smälta på svag värme i en liten kastrull. Rör ner gelatinbladen i gräddbladningen tills de löst sig.

Italiensk maräng

Italiensk maräng blir segare och håller bättre än vanlig maräng. Den håller bra i kylskåp 1-2 dagar.

Vispa äggvita och 20 gr socker på mellanhastighet till en maräng. Koka 260 gr socker och 100 gr. vatten till 123° och häll ner i marängen under vispning. Använd sockertermometer eller en digitaltermometer temperaturen är viktig för att få rätt konsistens på marängen. Vispa marängen kall i ca. 20 minuter. Sätt undan 200 gr av marängen för jordgubbsmoussen. Resten spritsar du ut på en plåt i tunna strängar. Sätt in stängerna i ugnen på 100 grader i ca. 2 timmar. Låt sedan marängstängerna kallna. Får du italiensk maräng över så kan du frysa in den och använda senare.

Jordgubbsmousse

Blanda ingredienserna i ordningsföljd uppifrån. Vänd till sist ned den vispade grädden. (se montering)

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi