Hoppa till huvudinnehåll

Mingelfest med pinxos

Pinxos - den otroligt läckra baskiska tapasen som ligger den nya strömsökocken Paul väldigt varmt om hjärtat. Pinxos betyder spett/pinne och det är just vad vi har gjort. Mat på pinne serverat direkt på bordet, en superhäftig mingelfest.

Ingredienser

Anvisningar: 

Pinxos - den otroligt läckra baskiska tapasen som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Pinxos betyder spett/pinne och det är just vad vi har gjort. Mat på pinne serverat direkt på bordet, en superhäftig mingelfest.



Lammspett ”latino curry” med mandel och korianderLammspett ”latino curry” med mandel och koriander

Blanda curry, cayenne och spiskummin. Tärna lamm och trä upp på spett. Krydda med kryddblandningen och salt. Grilla runt om i grillpanna (eller stekpanna). Riv citronskalet fint med rivjärn, kärna ur chili och hacka. Finskär koriander och hacka mandel. Blanda alla ingredienser med lite olivolja så att det binder och vänd grillspett i denna blandning. Ät och njut.

Krabba “montadito” med rökt lax och avokado

Låt krabbköttet tina och rinna av på papper. Vispa en mogen avokado med riven vitlök, rivet limeskal och limejuice, smaka av med salt, svartpeppar och tabasco. Skiva bröd i tunna skivor och rosta lätt i ugn. Täck brödskivorna med krabbkräm och garnera med lax, rom och dill.



Serrano “tostado” med oliver och färskostSerrano “tostado” med oliver och färskost

Finhacka oliverna. Vispa färskost med olivolja, blanda i oliverna och smaka av med svartpeppar och ev lite salt. Stryk majschipsen med olivröra och täck med en skiva serranoskinka. Garnera med timjan. Lägg tandpetare genom skinkan och olivröran. (Majschips kan bra ersättas med lättrostade brödskivor, t.ex. baguette)



Övriga tillägg på pinxosbordet;

Övriga tillägg och vinLägg upp frukter, ost, oliver, m.fl. på tandpetare utan smak, alternativt på pinxospinnar (ser ut som tandpetare med svarvad ända)

Vinrekommendation:

Anna de Codorniu är en elegant, mineralisk och stilig cava. Den har en ren och finslipad fruktighet med bra syrlighet som ger den en ryggrad. Tack vare sin syrlighet är det ett också ett mångsidigt matvin

Anna de Codorníu Brut Reserva

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi