Hoppa till huvudinnehåll

Toscansk grönärtsoppa med porchetta

Världens näst godaste soppa (efter den finska ärtsoppan). En ljuv soppa med det godaste smaker som Italien har att erbjuda. Till soppan serverar Paul porchetta, även det väldigt signifikant för Toscana, som en god pastej struken på nyrostat bröd och garnerad med knaperstekt svål.

Ingredienser

Anvisningar: 

Toscansk grönärtsoppa
Världens näst godaste soppa (efter den finska ärtsoppan). En ljuv soppa med det godaste som Italien har att erbjuda - gröna ärtor, mynta, parmesan och rikligt med olivolja. Till soppan serverar Paul porchetta, även det väldigt signifikant för Toscana, som en god pastej struken på nyrostat bröd och garnerad med knaperstekt svål.

Toscansk grönärtsoppa med parmesan och mynta

Stek gul lök och vitlök utan att det tar färg i olivolja, slå på buljong och låt koka i 5 min.

Häll i ärter och mynta, låt sjuda ytterligare 4 min. Mixa slät i matberedare med riven parmesan och 3msk olivolja. Sila soppan och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Porchetta

PorchettaSkala och skiva löken fint, finhacka vitlök och rosmarin. Stek lök och vitlök utan att det tar färg, krydda med rosmarin och svartpeppar. Skär ett rutmönster i svålen och lägg köttet med svålsidan nedåt ovanpå den stekta löken. Rosta fänkålsfröna i torr stekpanna, krossa i mortel och strö över köttet.

Slå på vatten så att det nästan täcker. Stek en timme i ugn i 160°C (fyll på med vatten efterhand), vänd på köttet och stek ytterligare ca en timme tills köttet lätt glider av en gaffel och svålen blivit knaperstekt.

Lyft av svålen och vispa köttet med lite av stekvätskan och löken. Stryk pastejen på en nyrostad skiva bröd (går också att använda surdegsbröd) och garnera med hackad knaprig svål.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi