Hoppa till huvudinnehåll

Chokladtryfflar

Choklad tillverkas i fabrik
Choklad tillverkas i fabrik Bild: Yle choklad

Choklad är verkligen en lyxig njutningsvara! Lee och Alexandra har gjort chokladtryfflar, doppade i mörk choklad och vackert dekorerade. Serverade på en bädd av rosenblad ser de ut som juveler i en sammetsask.

Ingredienser

Anvisningar: 

Choklad är verkligen en lyxig njutningsvara! Lee och Alexandra har gjort chokladtryfflar, doppade i mörk choklad och vackert dekorerade. Serverade på en bädd av rosenblad ser de ut som juveler i en sammetsask. Smaken är en fyllig chokladsmak med en touche av ros. Ett enkelt sätt att göra underbara små praliner!

1. Hacka chokladen fint för hand eller i matberedare

2. Koka upp grädde och honung

3. Häll grädden över chokladen och rör snabbt och intensivt med en trägaffel tills chokladen smält helt

4. Tillsätt smöret skuret i bitar och rör tills det har smält

5. Tillsätt smaksättning, ex rosenvatten, älgörtsdricka, likör, whisky… Rör om ordentligt!

6. Bred ut smeten på ett fat att stelna i rumstemperatur

7. När smeten är formbar, forma köttbullestora klumpar med två teskedar och lägg på bakplåtspapper

8. Låt stelna i kylskåp i ca 20 min

9. Rulla klumparna till bollar

10. Låt bollarna stelna ca 20 min i kylskåp

11. Smält choklad i vattenbad. Doppa tryffelbollarna i den smälta chokladen med två gafflar. Låt smältchokladen droppa av innan du lägger tryfflarna på ett bakplåtspapper att svalna. (Man kan också nöja sig med att rulla tryfflarna i kakaopulver i stället för att doppa dem i choklad.)

12. När tryfflarna svalnat och chokladytan är hård kan man dekorera med smält vit choklad. Vill man använda strössel, hackade nötter eller kanderade blommor appliceras de innan chokladen har stelnat.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi