Hoppa till huvudinnehåll

Havsfondue

Alla har vi väl en fonduegryta hemma. Fondue är ett känt begrepp men vi gjorde ett riktigt lyckat experiment med lågtemperatur och smaksatt olja som är mer anpassat för fisk och skaldjur men med klassiska tillbehör.

Ingredienser

Anvisningar: 

Alla har vi väl en fonduegryta hemma. Fondue är ett känt begrepp men vi gjorde ett riktigt lyckat experiment med lågtemperatur och smaksatt olja som är mer anpassat för fisk och skaldjur men med klassiska tillbehör.
Detta går även att förbereda och serveras kallt.
- Paul -

Havsfondue

Skär fisken i bitar. Riv skalet av hälften av lime och citronerna. Hacka hälften av örterna och vitlöken. Blanda med fiskbitar och lite salt, marinera i kyl 6 h.
Krossa citrongräs och blanda med resten av ingredienserna som användes i marinaden, slå på olivolja och värm upp till 70°C. Tillred fisken i oljan ca 3-5 minuter, tag upp och dippa i såsen.

Bearnaise

Finhacka schalottenlök och slå på vinäger och 2 msk vatten. Koka tills all vätska är borta, blanda med äggulor. Smält smör i micro och skira det, dvs. häll försiktigt över smöret i ett annat kärl, låt det vita stanna kvar i botten, det är det klara smöret som ska användas. Vispa äggulor med vinägerlök i vattenbad tills de börjar koagulera (stelna), montera i skirat smör försiktigt, lite i taget. Smaka av med salt och vitpeppar, avsluta med fint skuren dragon, förvara varmt.

Mixed sallad

Plocka sallad och skölj i iskallt vatten. Lägg på handduk i kyl. Filea tomat och mixa slät i matberedare med vitlök, ½ av spenaten, salt och svartpeppar. Häll en tunn stråle med kyld matolja i mixer tills krämen tjocknar. Avsluta med att mixa i basilika. Förvara i kyl. Vid servering, blanda sallad med salladsdressing och toppa ev. med krutonger eller parmesan. Servera gärna någon vinäger till och tex potatischips.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi